Најновије

ЕСТОНСКИ ГЕНЕРАЛ ДИГАО УЗБУНУ: Руси су преузели наш батаљон у Виру!

Командант Естонске дивизије и Прве пешадијске бригаде Оружаних снага Естоније, генерал-мајор Вејко Вело Палм изјавио је да "већину особља у једном од батаљона чине војници којима је руски језик матерњи".

Генерал Палм је изјавио да је "забринут због броја војника који говоре руски језик".

Како наводи ова "необична ситуација" у Естонији је последица чињенице да је регрутима дозвољено да бирају место службе. Генерал се пожалио да због тога војници из источног дела државе, конкретно из Јихвија, Кохтла-Јарве и Нарве, иначе већински руских градова, преферирају да служе близу својих домова.

Стога су у једном тренутку "војници који говоре руски језик", тачније етнички Руси, постали већина у Пешадијском батаљону Виру, делу Прве пешадијске бригаде. Овај "проблем", према речима естонског команданта решен је "премештањем регрута у друга места".

Потпуно је јасно да је страх генерала изазван управо због све присутнијег западног наратива о "свеобухватном сукобу рату Русије и НАТО", приликом ког би се на удару прве нашле балтичке земље, међу којима и Естонија. Тако да није ни чудо што естонски командант своје војнике, само због њиховог руског порекла посматра као претњу и фактор који би умањио ефикасност оружаних снага ове државе.

Са друге стране, нема ништа необично у томе да војници који су пореклом Руси буду у јединицама стационираним у градовима са руском већином, а Пешадијски батаљон Виру је управо једна од таквих, будући да се седиште налази у Јихвију, где етнички Руси чине око 56 одсто становништва.

Има ли назад? "Ми - Глас из народа" одговорили Јерковићу

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА