Најновије

Моћ лидера са истока постаје све већа: Да ли ће овај човек у 2017. постати нови Путин?

Избором Си Ђипинга за кинеског председника 2012. године, Комунистичка партија Кине остварила је жељу да на челној позицији поновно имају чврстог лидера. Током прошле деценије, мандат председника Ху Ђинтао обележиле су фракцијске борбе и корупција, пише "Вол стрит џурнал".

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Четири године касније, Си Ђипинг лично је преузео одговорност за привреду, војску и већину других полуга моћи, мењајући тиме састав колективног вођства успостављеног након смрти Мао Цедунга 1976. да би се избегла велика количина моћи у рукама једног човека. Разбивши такве табуе, Си Ђипинг почео је да бруси патерналистичку јавну слику као Си Дада или Биг Папа Си, захтевајући оданост од свих 89 милиона чланова странке.

Жели да остане на врху још дуги низ година

Сада, када се ближи крај његовог петогодишњег мандата, многи страначки инсајдери уверени су да Си покушава да блокира промоцију потенцијалног наследника следеће године, што уједно сугерише да жели да остане на власти и након што му истекне други мандат. То ће бити 2022. године, када ће имати 69 година.

Међутим, Си, који је председник државе, лидер странке и војни заповедник, "жели да настави" и након 2022. и истражи моделе владавине "баш као и Путин", сматра један страначки чиновник, који се редовно сусреће са највишим челницима странке. И неколико осталих који су повезани с вођством Комунистичке партије уверени су да Си жели да остане на врху државе још дуго.
Из владине канцеларије за односе с јавношћу одбили су коментиришу такве наводе за "Вол стрит џурнал", а ни сам Си Ђипинг није био доступан за коментар. Напори кинеског председника да осигура већа овлашћења могли би уједно да осигурају и политичку стабилност у кратком року, и то баш у периоду када је економски бум знатно успорио. Но, исто тако, овакве намере означавају и својеврстан ризик постигнут након Маове смрти, којим је осигурана редовна и уредна транзиција власти и постигнута већи ново флексибилности у Влади.

Службено назван "главним вођом"

Забринутост због страха да нација креће у смеру крутог облика аутократије расте међу кинеском елитом.
- Његова дилема је да не може ништа да уради без моћи. Он осећа потребу за централизацијом, али у том случају ризикује и поткопавање институција које су основане за превенцију снажног вође да постане диктатор - каже Хуанг Јинг, стручњак за кинеску политику на Националном универзитету у Сингапуру. С друге стране, пак, присталице кинеског председника кажу да се он још суочава са отпором унутар странке, те треба да модернизује саму структуру вођства да би се успешно суочио с успоравањем раста привреде и непријатељским Западом. На сусрету 348 страначких лидера у октобру, Си Ђипинг први пут је службено назван "главним вођом". Истовремено, многи страначки чиновници протерани су и кажњени због недисциплине, под оптужбама да жуде за моћи и стварају страначке фракције. Од октобраског скупа многи чланови странке потписали су "апсолутну оданост" главном вођи.

Путинов модел владавине

Неколико сати пре него што је Доналд Трамп победио на председничким изборима у Сједињеним Државама, Кина је званично покренула процес за избор чланова националног вођства Комунистичке партије. Пет од седам чланова Сталног одбора Политбироа одлазе у пензију и следеће јесени биће познати њихови наследници. Само Си и премијер Ли Кећијанг ће остати ако се странка буде придржавала правила из 2002. према којем лидери који имају више од 67 година морају одступити. Замене обично бирају актуелни и бивши чланови Сталног одбора. Према обичају установљеном 2007. двоје од изабраних морају да буду довољно млади да остану у одбору док шеф странке не заврши свој други мандат. Неки страначки инсајдери мишљења су да Си жели у Стални одбор да именује своје савезнике, па чак и да задржи Ванга Кишана, свог антикорупцијског стручњака, у одбору иако је напунио 68 година. Сматрају да Ванга можда жели и на месту премијера. Постоје чак и гласине о укидању или маргинализацији улоге Сталног одбора и усвајања састава који би био више председнички, као што је онај у Русији, где Владимир Путин, који већ одрађује свој трећи мандат, има широку извршну власт и могао би да влада све до 2024. године.

Циљ - прекројити странку да ојача своју позицију

Иако, према мишљењу одређеног дела јавности, супарници кинеског председника још могу да осујете његове амбиције, а неки и верују да би могао да променити смер владавине током другог мандата, све више превладава осећај да би Си могао да уведе нову еру тврде ауторитарности. - Најјачим кинеским лидерима требало је најмање 20 година за постизање резултата. Си Ђипинг ће бити исти. Мао је изградио нацију, Денг Сиаопинг је учинио богатом. Ми смо сада у доба Сиа, који ће је учинити снажном - каже један пензионсани високи чиновник близак страначког вођству. Циљ Сија, како се чини, јесте да прекроји странку како би потврдио своју доминантну улогу у друштву и привреди. Верује да може владати доносећи одлуке заједно с малим кругом саветника. Један од његових одбора тако је ове године издао чак 86 едикта, што је знатно више у односу на 65 од прошле године и само 37 још годину раније. Председник Си је придобио велику подршку у борби против корупције и мобилизацијом војске, те заштитом кинеских интереса широм света, док истовремено говори о плану за инфраструктурне везе између истока и запада. С друге стране, економски раст је успорио, а многи чиновници су напустили владу. Један од судија у једном великом кинеском граду каже да је дао оставку због правила која су укључивала да мора да преда пасош, извештаје о породичном животу и да учествује на политичким митинзима на којима надређени читају службене документе, који су већ објављени у државним медијима. Погледајте ОВДЕ, Путин проширио свој утицај далеко изван своје публике! Извор: Telegram.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА