Најновије

ПАЖЊА, МУТИРАНИ ВИРУС ГРИПА ПОКОСИО СРБИЈУ: Заражено више од 200.000 људи, најтежа епидемија у последњих десет година!

Више од 200.000 људи у Србији заражено је мутираним вирусом Хонгконг грипа, који је после Нове године прешао у тежи и озбиљнији облик, упозоравају епидемиолози!

Илустрација (Фото: pixabay)

Против измењеног вируса тренутно нема вакцине, нити било ког другог лека, а стручњаци тврде да се суочавамо са најтежом епидемијом грипа у последњих десет година и да ће она трајати све до краја фебруара!
Нови облик грипа изазива изузетно високу температуру, у неким случајевима већу и од 40 степени, а заражени тврде да су се током болести осећали "као да их је прегазио воз".
Добра ствар је што грип пролази највише после недељу дана, под условом да се прележи у кревету.

Мутирано дејство

Према подацима "Батута", око 100.000 оболелих од грипа било је регистровано пре Нове године, а стручњаци кажу да је број заражених дуплиран током празника, када су људи били у ближем и чешћем физичком контакту.
Епидемиолог др Радмило Петровић упозорава да ће после мутације Хонгконг грипа (АХ3Н2) број оболелих тек вртоглаво расти после празника.
- Вирус је променио свој састав и самим тим његово деловање је постало много јаче. Због окупљања за новогодишње и божићне празнике, број оболелих ће се још више повећати, па се ова епидемија неће смирити све до фебруара. Због мутације на њега слабо делују медикаменти и вакцине, зато је потребно барем недељу дана да се организам избори. Десетине хиљада људи је оболело, а реалан број немамо јер се блажи облици грипа нигде не бележе - објашњава др Петровић.
Са њим је сагласна и специјалиста опште праксе др Бранка Грујић, која наглашава да се дуплирао број заражених пацијената и да су чекаонице домова здравља препуне.
- Ова епидемија је баш узела маха, нарочито после новогодишњих празника. Људи су се окупљали, дружили, честитали руковањем и пољупцима, што је идеална прилика да се вирус још више рашири. Довољно је да један од њих кашље или му цури нос, па да зарази остале - каже др Грујић.

Тешка слика

Мутирани грип, због изузетно тешке клиничке слике, може бити кобан по животе хроничних болесника.
Директор Инфективне клинике у Нишу др Жарко Ранковић каже да су на највећем удару они који имају проблема са срцем и плућима.
- Према последњима извештајима са клиника, број оболелих од грипа АХ3 драстично је повећан. Сваке године сезонски грип је све јачи, оставља све теже последице, а на удару су посебно плућни, кардиоваскуларни и бубрежни болесници, дијабетичари, али и људи старији од 65 година. Њима се саветује да чим примете прве симптоме прехладе потраже помоћ лекара, јер овај вирус није нимало наиван. Осим болова у телу, цурења носа и кашља, јавља се и веома висока температура, чак и преко 39 степени, која никако није добра за организам нити нервни систем - истиче др Ранковић.

Не узимајте антибиотике

Докторка Бранка Грујић саветује све грађане да не узимају антибиотике на своју руку, већ да се саветују са лекарима.
- Уколико вас закачи грип никако немојте узимати јаке лекове. Довољне су топле пилеће супе, чајеви, лимунаде, витамини, средства против прехладе, мировање, луфтирање просторија. Помоћ лекара затражите само уколико вам се јави висока температура или вам се погорша стање - напомиње саговорница.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА