Најновије

СТИГЛА КОЊИЦА, АМЕРИЧКИ СПЕЦИЈАЛЦИ НА РУСКОЈ ГРАНИЦИ: Распоређивање војске САД на руској граници, највеће од времена хладног рата!

Специјалне снаге америчке војске распоређене су на граници Балтика и Русије као део "подршке и одбране од евентуалне агресије", пише "Њујорк тајмс". Неколико десетина специјалаца распоређено је као помоћ војскама Литваније, Летоније и Естоније, чланицама НАТО алијансе.

Специјалне снаге америчке војске распоређене су на граници Балтика и Русије (Фото: Синхуа)

Овај потез омогућава америчкој војсци да подробније посматра маневре руске армије. Генерал Рејмонд Томас, шеф Специалних операција у Пентагону, рекао је за "Њујорк тајмс" да су балтичке земље "очајно тражиле америчку помоћ у одвраћању потенцијалне руске агресије".
- На смрт су престрављени од Руса. Веома су искрени по том питању - рекао је Томас.
Портпарол литванског Министарства одбране Аста Галдикаите потврдила је да су САД понудиле "додатне безбедносне мере балтичким земљама услед угрожене сигурносне ситуације у региону". Америчке трупе такође ће помоћи у обуци локалних снага и учествовати у прикупљању информација, што већ увелико обавља ЦИА. С друге стране, Кремљ види распоређивање НАТО трупа на руској граници као провокацију, наводећи да је то главна препрека за отопљење односа две силе. - С америчком војском на нашим вратима, ми немамо о чему да причамо - истакао је високи званичник руског Министарства одбране за "Њујорк тајмс". Амерички специјалци придружиће се групи од 4.000 НАТО војника распоређених у Пољској, Литванији, Естонији и Летонији у наредним месецима. Распоређивање војске на руској граници, највеће од времена хладног рата, Москва је назвала "актом чисте агресије". - Услед оваквих маневара, Русија има свако суверено право да спроведе неопходне мере широм целе своје територије - наводи се у саопштењу Кремља. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА