Најновије

Погледајте какав је програм припремљен за Дан Републике Српске

Република Српска данас ће обележити 9. јануар, Дан Републике, који ће уједно бити и обележавање 25 година постојања Српске.

Родољубиви графит у Републици Српској (Фото: ЈуТјуб)

Ово је први рођендан Републике Српске који се прославља након што су грађани на референдуму поручили да желе да га славе 9. јануара, а не неког другог датума. Ово је први пут и да се Дан РС обележава као потпуно секуларни празник, без црквеног обреда као дела званичног програма.
Како је најављено, Дан Републике ће по први пут бити обележен свечаном парадом улицама Бањалуке, те академијама у свим општинама и градовима Српске. Када је реч о паради, за сада је неизвесно да ли ће у њој учествовати припадници Трећег пешадијског пука, који је део оружаних снага БиХ, али представља баштину Војске РС, пошто су власти у Сарајеву одбиле да му дају одобрење за учешће. Међутим, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић најавио је долазак 40 припадника Војске са војним оркестром. Широм РС улице су украшене заставама и постављени су пригодни билборди. Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је, преко Уставног суда, покушао да спречи прославу Дана Српске 9. јануара, јер тај датум наводно вређа осећања Бошњака будући да је реч о датуму који је и слава РС. Иако је Уставни суд БиХ донео одлуку да је 9. јануар неуставан као Дан Републике, институције Српске су организовале референдум на којем су грађани великом већином потврдили да баш тај датум хоће да славе као "рођендан" РС. За безбедност брине више од 1000 полицајаца Како је потврђено из Министарства унутрашњих послова РС више од 1.000 полицајаца укључено је обезбеђење свечаног дефилеа, свих учесника ове манифестације, као и свих грађана који дођу у Бањалуку на прославу Дана Републике Српске. Историјски контекст Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус. Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ. РС од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт. Простире се на 24.857 метара квадратних, а према подацима последњег пописа из 2013. године, има 1.326.991. становника, преноси Срна.За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. века страдала је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнио Истражно-документациони центар БиХ. Народна скупштина Републике Српске није престајала са радом ни у току ратних сукоба. Програм обележавања У Бањалуци ће поводом обележавања Дана Републике Српске, бити одржана парада под називом “25 година Републике Републике” у 13.часова. Протоколом обележавања Дана Републике Српске предвиђено је да свечани пријем у Административном центру Владе Републике Српске буде одржан у 15 часова, а Свечана академија у Спортској дворани “Борик” са почетком у 17 часова. Претходно ће на Тргу Крајине у 9.30 часова бити одржан образовно-забавни програм за децу, у 11 часова предвиђен је концерт дечијег хора “Врапчићи”, а у 14.30 часова културно-уметнички програм. Концерт домаћих музичара и певача из Републике Српске на Тргу Крајине предвиђен је у 19 часова, а концерт групе “Легенде” у 22 часа. Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА