Најновије

СРПСКА ДАНАС СЛАВИ СВОЈ ДАН: Бакир се џабе буни, Србија ће увек бити уз РС!

Република Српска данас поносно слави свој дан!

Изетбеговић - Додик (Илустрација: Правда)

После свих трзавица које су прошле године обележиле односе између Бањалуке и Сарајева, али и проблема који су настали „због референдума о томе да ли РС треба да настави да слави Дан Републике 9. јануара“, великој фешти у Бањалуци данас ће, између осталих, присуствовати и председник Србије Томислав Николић, министри Ивица Дачића и Александар Вулин и многи други...

Вучић честитао Дан Републике Српске

- Ово је важан дан за РС јер су тада њени грађани успоставили темеље свог постојања и обезбедили институционални простор у оквиру Дејтонског споразума да се живот Срба преко граница Србије неометано спроводи, да се чува и постоји - навео је Вулин.
И сам председник Николић је потврдио да ће данас бити у Бањалуци, упркос „упозорењима из Сарајева“ да би требало да размотри свој одлазак на прославу, а према речима аналитичара Драгомира Анђелковића да ће однос Федерације према РС ускоро променити.
- Србија је гарант Дејтонског споразума и изворних принципа на којима почива РС. Не поставља се питање како ће Сарајево реаговати, већ обавезе Београда да подржи Бањаклуку. Сарајево може да негодује, али после пораза Хилари Клинтон, врло брзо ће морати да почне да мења курс и да уважава РС. Бакир и Инцко су отписани, они не могу да пређу у нови чамац. Инцко је представник Сороша и породице Кинтон, док је Изетбеговић с њима органски повезан, али поред губитка подршке САД, почео је да губи и подршку Ердогана. Због тога они морају да наставе курс свађања са Србима због утиска у домаћој јавности, али ни то их неће спасти - каже Анђелковић и додаје да је РС озбијна држава и и да је у стању да заштити своје интересе, због чега верује да ће данашњи дан проћи без инцидената.
Интересантно, током јучерашњег полагања венаца на спомен-обележје погинулим борцима Војске РС на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, били су постројени припадници Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, а председник Милорад Додик је изјавио:
- Све спекулације и напади који долазе због обележавања овог празника нису неочекивани, али у сваком случају наше опредељење за обележавање Дана Републике јесте и наша одговорност према онима који су страдали за РС, али и према будућности - рекао је Додик и додао:
- Поштујем људе из Трећег пешадијског пука (РС), али ме не интересују Оружане снаге БиХ, јер су то снаге НАТО.  
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА