Најновије

ВУЧИЋ У ИНДИЈИ: Београд је лепши од Дубровника

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић говорио је данас на самиту "Вибрант Гујарат" у индијском граду Гандинагару где је поручио да ћемо обезбедити најбоље услове за индијске компаније и изразо наду да ће и српске компаније у Индију наћи плодно тло за своје. У разговорима са званичницима Индије и Кеније, Вучић их је замолио да "апсолутно буду против" пријема Косова у Унеско.

Вучић у посети Индији (Фото: srbija.gov.rs)

Вучић је такође честитао индијском премијеру Нарендру Модију на веома добрим економским резултатима и подсетио га да му је током јутрошњег састанка обећао да ће доћ у поесту и још једном нагласио да ће Србија бити увек поуздан партнер Индији.

Јутрошњи сусрет премијера био је први сусрет лидера две земље после 30 година. Тема састанка су билатерални односи, како политицки тако и економски.

Вучић је новинарима после састанка казао да ће индијски премијер пружити пуну подршку територијалном интегритету Србије, односно да Индија ни на који начин неће признати косовску независност.

Истакао је да је та подршка веома важна за Србију, имајући у виду да се вероватно поново ближи гласање о чланству Косова у Унеску.

- Замолићемо их да буду апсолутно против - рекао је Вучић.

Премијер је додао да ће касније данас разговарати и са председником Кеније Ухуруом Кенијатом којег ће такође замолити да гласа против косовског чланства у Унеску.

- Они на његову иницијативу не признају независнот Косова. Они су били уздржани (на претходном гласању). Покушаћемо да придобијемо њихов глас против, јер се у Унеску рачунају само гласови за или против - објаснио је Вучих.

Председник Владе је додао да је искористио прилику да премијера Модија позове у Србију.

- Мислим да ће то бити још једна велика посета Београду. Очекујем да се то ускоро и догоди - закључио је Вучић.

Портпарол индијског министарства спољних послова Викас Сваруп је на свом твитер налогу написао да је главна тема састанка била јачање односа две земље.

ЖŽелимо виšше туриста из Индије

Привредници индијске државе Гуџарат заинтересовани су за фармацеутску индустрију у Србији и пољопривреду, али покушаћемо да доведемо и што више туриста из Индије у нашу земљу, изјавио је Вучић и навео да је постигнут договор да привредна делегација те државе, са премијером Индије Нарендром Модијем и Рупанијем на челу, дође у Београд.

Како је додао српска делегација разговарала је са представницима Федерације индијских привредних комора и о доласку више туриста у Србију.

- Они неретко долазе у Дубровник. Рекао сам да је Београд, уз све поштовање старог града, да мислим да је Београд лепши и да има да се види много више ствари него у Дубровнику и градовима које посећују - рекао је Вучић.

Премијер је додао да је саговорницима поручио да је Србија спремна на све како би ублажила визни режим и привукла што више туриста у Србију.

- Онда ће многи доћи, видети Београд, заволети га, потрошити новац, али уложити и у своје послове, што је за нас од изузетног значаја. Туризам је била једна од грана о којој смо дискутовали и за коју верујем да ћемо имати конкретне кораке у наредном периоду - рекао је Вучић.

Вучић је подсетио и да Србија са Привредном комором Индије има потписан споразум о сарадњи још из 2003, али да се није много одмакло на том плану.

Вучић борави у посети Индији током које учествује на "Вибрант Гуџарат глобалном самиту" (Вибрант Гујарат Глобал Суммит), чија је централна тема "Одрживи економски и социјални развој".

Вучић се данас састао са председником Кеније и Рунаде, као и са премијером Португала.

Унапређење економске сарадње и политичких односа и долазак индијских инвеститора у Србију биће међу најважнијим темама током посете Индији, изјавио је синоћ премијер по доласку у Индију.

Вучић је синоћ разговарао са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином о сарадњи две земље, али и о подршци Русије унапређењу односа Србије са Индијом.

Премијер је новинарима у Ахмедабаду, где се састао са Рогозином, рекао да су Руси више година присутни у Индији, са којом имају одличну економску сарадњу, те да Србија од Русије може да очекује подршку како би била присутнија на огромном тржишту Индије.

У наставку посете премијер Вучић ће разговарати и са представницима највећих индијских компанија и присуствовати свечаном отварању Мумбајске берзе.

"Вибрант Гуџарат глобални самит" представља један од најзначајнијих политичко-економских скупова у Индији.

Самит окупља шефове држава и влада, корпорација, представнике привредних комора и индустријских асоцијација, малог и средњег предузетништва, научнике и експерте.

На самиту се очекује учешће представника више од 100 држава, 2.000 индијских и страних компанија и више од 2 милиона посетилаца.

Партнерске земље су САД, Француска, Велика Британија, Пољска, Холандија, Данска, Сингапур, Канада, УАЕ, Аустралија и Јапан.

У раду самита фокус ће бити на следећим секторима: аеронаутика, пољопривреда, прехрамбрена индустрија, биотехнологија, хемијска и петрохемијска индустрија, одбрана, грађевинарство, електроника, иновације, истраживање и развој, информационе технологије, здравство, фармација, животна средина, обновљива енергија, велики инфраструктурни пројекти, транспорт, лучки саобраћај, предузетништво, текстилна индустрија, урбанизам и туризам.

Гуџарат спада међу економски најразвијеније индијске државе и представља пословну капију света према осталим деловима Индије.

У Гуџарату се налази највећа рафинерија у свету и четврта највећа челичана. Највећи је индијски произвођач фармацеутских, хемијских и петрохемијских производа и највећи светски произвођач обрађених дијаманата.

Гуџарат бележи раст страних директних инвестиција од 30 посто годишње. Има више од 2 милиона макро, средњих и малих предузећа, која упошљавају 15 милиона људи. Профилисао се и као један од највећих азијских центара индустрије аутомобила и аутоделова, где своја постројења имају Џенерал Моторс Индиа, ТАТА, АМW, као и друге компаније.

Вучић са премијером Индије

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас у Гандхинагару и са председником Владе Индије Нарендром Модијем са којим је разговарао о билатералним односима, јачању економске сарадње и трговинске размене.

Премијер Вучић позвао је премијера Модија да посети Србију, истакавши да би то био нови импулс јачању сарадње две земље на свим нивоима. Двојица саговорника разговарали су о унапређењу сарадње у области прехрамбрене производње, пољопривреде, фармацеутике, наменске индустрије, туризма и ИТ.

Велики потенцијал за сарадњу две земље лежи у извозу јестивог уља, соје и уљаног семена из Србије у Индију, истакао је премијер Моди и предложио да Србија буде партнер Индије у програму за развој прехрамбене индустрије и прераде хране за 2017-2018. годину.

Премијер Вучић захвалио је на принципијелном ставу који Индија има по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и изразио подршку у борби против тероризма са којим се Индија суочава, нагласивши да се против овог зла модерног доба можемо само уједињени изборити.

Казао је да верује да укупна тговинска размена која је сада на нивоу од 130 милиона долара, може да достигне и читаву милијарду за пет до седам година.

Вучић је новинарима након састанка са Модијем рекао да је тај састанак велика част и за Србију и за њега лично те да су имали дуг и срдачан разговор и сагласили се по питању највећег броја важних политичких тема у данашњем свету.

- Али, много је важније да смо разговарали о свим аспектима билатералне сарадње, о томе шта треба да урадимо да бисмо увећали нашу трговинску размену која је на нивоу од 130 милиона долара. Мислим да можемо не да је удвостручимо или утростручимо, већ да дођемо до милијарде за свега пет до седам година. За то је потребно много више да радимо -рекао је премијер Србије.

Како је рекао од ове године ће радити мешовити Комитет који због наше неспремности није формиран у 2016. години.

- Разговарсли смо о пољопривреди, од семенске прозиводње до прераде, здравству, о војној наменској индустрији, где постоји више могућих типова сарадње наше дразаве са њиховим приватним компанијама, наших компанија са њиховим, на много начина -рекао је Вучић и додао да се разговарало и о заједничком изласку на тржиште са Руском федерацијом.

Важна сарадња у ИТ сектору

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас и са главним министром државе Гуџарат Видзајем Рупанијем који је домаћин "Гуџарат економског самита" који се одржава у главном граду ове дрзаве Гандинагару.

Премијер Вучић нагласио је важност економске сарадње Србије и дрзаве Гуџара, нарочито у области пољопривреде, прехрамбене индустрије и ИТ сетора. Он је Рупанија позвао да са економском делегацијом дрзаве Гуџарат посети Србију.

Државни министар Рупани истакао је да индијске компаније могу много да нуче у Србији и да је важно да пренесу искуства и иновације које се у Србији користе у пољопривреди и прехрамбреној индустрији.

Са председником Федерације индијских привредних комора, која броја 2,5 миллиона чланова, премијер Вучић разговарао је о унапређењу сарадње две привредна коморе, као и узајамној промоције Србије и Индије као туристичких дестинација.

Председник Пател изнео је предлог да Србија буде партнер Федерације привредних комора Индије на Центрано европском бизнис самиту, и нагласио да је нарочито важно јачање сарадње у области наменске индустрије, као и промоцији Србије као поподне дестинације за развој филмске индустрије и снимање филмова у Индијској продукцији.

Извор: Танјуг

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.