Најновије

ХРВАТ ПРОВОЦИРА: "Бањалучани, имате ли веће плате након параде?"

Члан владајућег СПД-а у немачком Бундестагу Јосип Јуратовић реаговао је бурно на обележавање 9. јануара у Бањој Луци и на поруке које су проистекле из тог догађаја. Првобитно се осврнуо, како каже, на инструментализовање ветерана за идућу годину, у режији председника РС Милорада Додика.

Војска (Фото: Јутјуб)

- Хтео бих те ветеране да замолим да се замисле ко покушава поново да их инструментализује. Желе ли да буду заштитници политичких криминалаца БиХ који праве политику прошлости да би осигурали своју будућност и будућност своје деце? Јер, ти ветерани сигурно више неће држати пушке у рукама, већ ће то евентуално бити њихова деца. Јесу ли се они борили за то да њихова деца поново морају да гину - упитао је Јуратовић.
Сматра да је 9. јануар "злоупотребљен за прикривање политичке неспособности, а све ради стварања тензија". 
- Економска и социјална ситуација у БиХ је катастрофална, па бих упитао Бањалучане да ли им је после те параде боље. Имају ли веће плате, јесу ли им деца сигурнија? Ипак, видело се да је на догађају у Бањој Луци био присутан веома мали број грађана. Ја верујем да народ дубље размишља него што би то лидери радо имали - истакао је Јуратовић.
Он упозорава да се ствара клима коју је, како каже, и сам 1988. Или 1989. године већ доживео.
- Политичке структуре стварају перманентно климу напетости. Питање је времена када ће неки радикал направити један инцидент на који ће се остали радикали позвати. Зато је сада битно да се направи рез. Да се коначно каже: "Доста је више било", да се јасно каже да је тај политички стил ништа друго него да би се заштитили политички криминалци у БиХ, којима је јасно да ће, ако БиХ уђе у ЕУ, они завршити пред судом - рекао је Јуратовић.
Осврћући се на присутност председника Србије Томислава Николића на прекјучерашњем догађају у Бањој Луци, Јуратовић каже да се "не може водити политика на начин да се говори - ми се не мешамо у суверенитет суседне земље, а онда у исто време политичари иду на терен и поручују - немојте се плашити, ми ћемо вас штитити". 
- Очекујем јасно дистанцирање од сваке врсте национализма у БиХ. То, пре свега, очекујем од Хрватске, али и од Србије - закључио је Јуратовић. Извор: Дневни Аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА