Најновије

Кинески стратешки бомбардери изнад спорних острва!

Пекинг је одлучио још једном да покаже мишиће у свом региону. Наиме, од 1. јануара 2017. Кина је започела са надлетањем стратешких бомбардера изнад спорних острва у Јужном кинеском мору.

Кинески авиони (Фото: Синхуа)

Подсетимо, реч је о стратешки изузетно важном поморском пролазу који својата неколико земаља, но Кина, као највећа војна сила у том делу света, тврди како острва припадају њој и својом војном присутношћу ту тврдњу настоји да претвори у чињеницу.
Оно што нарочито иритира Кинезе су америчке поморске патроле које имају за циљ, тврде из САД-а, да осигурају слободу навигације на овом простору. Другим речима, амерички ратни бродови улазе на поморски простор који Кина сматра својим територијалним водама. Таквим уласцима САД заправо оспоравају Кини то право. Кина се љути, али за сада још увек нису предузели ништа конкретније од дипломатског протестовања.
Све док бродови америчке морнарице буду без последица улазили на простор који Кина својата, Кина неће моћи тај простор да назове ексклузивно својим.
За неколико дана на власт у САД-у и долази Доналд Трамп, а тада би се односи између Кине и САД-а могли и додатно нарушити јер је Трамп већ најавио да ће бити знатно оштрији према Пекингу од свог претходника. Какво моћно оружје имају Кинези погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА