Најновије

КУСТУРИЦА УВЕРЕН: Уједињење Србије и Српске кад велики ставе печат!

Славни српски редитељ Емир Кустурица истиче да је уједињење Србије и Републике Српске могуће једино онда кад то одобре велике светске силе!

Кустурица (фото: Синхуа)

Коментаришући изјаву председника Републике Српске Милорада Додика, који је на свечаној академији поводом Дана РС рекао да Бањалука прижељкује уједињење са Србијом, Кустурица истиче да би то могло да се оствари оног тренутка када "велики ставе печат на наше жеље". "Светови се уједињују и разједињују, али не нашим жељама. То су све хипотетичке претпоставке. Жеље свакако морају да постоје, али не значе ништа док велики не ставе свој печат на њих. Иначе, нисам баш најбоља адреса за оваква питања и овако велике промене. Моје подручје рада су градитељство и интелектуалне корекције, неопходне да би се неке ствари разумеле. Неколико пута сам рекао да не намеравам да се бавим политиком, то сад понављам...", подвлачи Кустурица. Упитан да прокоментарише и тврдње да је својим говором током свечаности у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске призивао на рат, Кустурица одговара да је прича о бомби била само метафора. "У људском говору постоји хиљаде начина да се изразимо. Ја сам склон Езоповом изразу (израз пун прикривених значења), то јест његовој осавремењеној верзији, комбинацији бруталне стварности и метафоре. То је мој начин! Тако је и прича о џепној бомби заправо прича о бомби која не постоји. Требало је да људи схвате поруку о народу који је од жртве постао починилац злочина у последњих двеста година, јер ја нисам говорио само о последњем рату деведесетих година. Рекао сам да смо и ми чинили злочине. Сума сумарум, то никако није био позив на рат", истиче Кустурица.
Према његовим речима, на нови велики рат позивају пси рата. "Сједињене Америчке Државе су током прошле године на друге земље бациле чак 26.171 бомбу, односно сваки дан у просеку по 72 бомбе. То су три бомбе на сат! Дакле, ако то знамо, онда је метафора са бомбом стварно метафора о борби за истину...", закључује Кустурица. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА