Најновије

СВЕТСКЕ АГЕНЦИЈЕ: Ситуација на Балкану као пред рат!

Светске агенције известиле су да се председник Томислав Николић састао са председником Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчилом Крајишником.

Мапа Балкана (Фото: Pixabay)

Осим тога, они су истакли да је Крајишник био осуђен као ратни злочинац.
АП наводи да је председник Србије током састанка са бившим високим лидером босанских Срба позвао на већу заштиту права Срба у региону Балкана.
- Позив српског председника Томислава Николића је сличан онима који су изазвали крвави распад Југославије 1990-их - оцењује америчка агенција, додајући да тај састанак одражава "поновно оживљавање националистичких осећања каква су довела до балканских ратова у којима је погинуло више од 100.000 људи". 
Асошијетед прес наводи да је Крајишник "провео 13 година у затвору због прогона и насилног протеривања несрпског становништва током рата у Босни вођеног од 1992. до 1995, по пресуди Хашког трибунала, и да је пуштен на слободу 2013. године". 
Америчка агенција преноси и да је Николић, кога описује као снажно проруски оријентисаног, саопштио да је у разговору са Крајишником акценат стављен на положај и заштиту људских права српског народа у земаљама региона, као и на заштиту ћирилице и српског језика. 
АП подсећа да је мировни споразум, постигнут уз посредовање САД 1995, учинио Босну заједницом босанских Срба и муслиманско-хрватских области, али напомиње да се тај споразум изгледа "пара" при чему лидери босанских Срба позивају на отцепљење "своје мини државе Републике Српске и њено придруживање Србији". 
И агенција Франс прес пренела је да је председник Николић данас разговарао са Крајишником, уз подсећање да је реч о бившем лидеру босанских Срба који је био осуђен на 20 година затвора по пресуди Трубунала УН због улоге у рату у Босни. 
АФП наводи и да су њихов данашњи састанак осудили заговорници људских права. 
Француска агенција напомиње да је Крајишник (71) био кључни савезник политичког лидера босанских Срба Радована Караџића током рата вођеног 1990-их, који је прошле године осуђен на 40 година затвора због геноцида и злочина против човечности. 
Председник Томислав Николић разговарао је у Београду са председником Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчилом Крајишником, председником Српског националног савета Црне Горе Момчилом Вуксановићем и академиком Слободаном Реметићем, саопштила је Прес служба Председништва. 
Николић је са својим гостима разговарао о начинима унапређења културних веза српског народа на просторима бивше Југославије, наводи се у саопштењу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА