Најновије

ВЕЋ ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ И РУСИЈИ И КИНИ: Тилерсон нестрпљив да преузме кормило америчке дипломатије!

Иако најављиван као "Путинов пријатељ", будући државни секретар САД-а пред спољнополитичким комитетом америчког сената изнео је изразито агресивне ставове према Русији и Кини.

Рекс Тилерсон (Фото: Синхуа)

Преузеће власт 20. јануара, а Доналд Трамп и његов кандидат за државног секретара Рекс Тилерсон, који је девет сати одговарао на питања чланова спољнополитичког комитета Сената САД, нису се показали као уигран тим. Тако се многима могло учинити, мада су можда настојали да се истовремено свиде и сенаторима и Русији. Трамп је имао комплименте и за Русију и за Владимира Путина, а Тилерсон је наступио као умерени "јастреб". Он је, поред осталог, рекао да верује извештају три америчке специјалне службе о "руским хакерима". Једино је нагласио да није сигуран да ли ти напади имају везе са Путином, али да и ту могућност допушта. Хладно-топло било је и поводом америчких антируских санкција. Тилерсон је признао да наносе штету и самим Сједињеним Државама, али их је назвао "моћним инструментом". Па позвао да Вашингтон према Москви не користи само притисак, него и "стимулације". Потом је оценио да је Русија опасност по САД, али и истакао да са њом треба сарађивати. Тилерсон је чак подржао захтеве низа сенатора да САД Украјини испоручи "смртоносно оружје", на шта се администрација Барака Обаме није одлучила. Амерички политиколог и бивши сарадника Стејт департмана и Пентагона Пол Греније изјавио је да није нимало изненађен Тилерсоновим држањем према Русији. Указавши да је био оштрији него што је и он очекивао, Греније је упозорио: "Сенатор Марко Рубио је упорно покушавао да од Тилерсона добије потврду да је Русија починила ратне злочине у Сирији, али у томе није успео. Осим тога, Тилерсон је - да би сачувао 'слободу руку' - избегао оштрије и одређеније одговоре и о Русији и о Путину. Тражили су му, примера ради, да пристане на увођење додатних санкција 'по аутоматизму', али он то није прихватио". Греније је уверен да не треба правити хистерију поводом Тилерсонових оштрих изјава: "Није искључено да је он већи јастреб него што смо мислили. Али, не бих извлачио такав закључак на основу онога што је говорио сенаторима. Јер, јасно је да Трампову администрацију покушавају да сатерају у ћошак да би остао тренутни хладни рат. У току је жестока борба. С обзиром на тренутну конјунктуру у САД - тешко да је Тилерсон могао да сенаторима одговара друкчије. Он је реалиста". Експерт за политику САД Арег Галстјан уверен је да је Тилерсон желео да продемонстрира своју приврженост интересима САД и да убеди Американце да није никакав апологета Русије. Да избије тај адут из руку својих и Трампових противника - био је принуђен да уложи титанске напоре, сматра Гластајн.   
Слично мисли и експерт за америчку спољну политику и руско-америчке односе Виктор Олевич: "Мора се имати у виду политички контекст. У САД је у току широка антируска кампања. Демократска партија, али и део републиканаца, сумњиче Трампа и његов тим да су повезани са Русијом и руским интересима. То Тилерсон добро зна. Јасно му је и са каквим проблемима се може сударити".

О Кинезима

Тилерсон је у Сенату САД говорио и о Кини. Он је рекао да ће нова администрација покушати да Кину одсече од приступа вештачким острвима које је направила у Јужном Кинеском мору. Нагласио је да ће Пекингу бити стављено до знања и да мора престати са градњом острва и да му "неће бити дозвољено да им приступи". "Мене, заједно са оним што се догађа око острва Сенкаку, градња вештачких острва, са постављањем ратне технике на њима, у доброј мери подсећа на руско заузимање Крима. Реч је о заузимању територије на коју претендују друге земље", рекао је Тилерсон. Он је додао и да дејства Кине изазивају "крајњу забринутост". "Ако Кини буде дозвољено да диктира услове пловидбе тим водама – то ће бити претња целој глобалној економији. То је глобално питање велике важности, јер кроз те воде дневно прође робе у вредности пет билиона долара", одлучан је будући шеф америчке дипломатије. Тилерсон је сенаторима, ипак, за разлику од Трампа, рекао да нова администрација неће мењати политику "једне Кине". Кинези су, са своје стране, обелоданили оквире своје војне доктрине за 2017. у којима је послато и јасно упозорење Вашингтону, а више о томе прочитајте ОВДЕ.  Извор: fakti.org, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА