Најновије

КИНА ЗАПЕНИЛА ПА ПОРУЧИЛА ТРАМПУ: Провоцираш рат!

Рексу Тилерсону, којег је новоизабрани амерички председник Доналд Трамп именовао за државног секретара САД, боље би било да пази на свој језик, упозоравају данас кинески медији уз оцену да су Тилерсонове претње да се Кини ускрати приступ острвима у Јужном кинеском мору "ратнохушачка реторика".

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Кинешки државни лист "Чајна дејли" сматра да уколико би Тилерсон деловао у складу са својим претњима, то би "поставило курс за разоран сукоб између Кине и САД".
- Осим уколико Вашингтон не планира да води рат великих размера у Јужном кинеском мору, било какви други приступи да се Кини ускрати приступ острвима били би лудачки - наводи кинески "Глобал Тајмс".
Тилерсону би, додаје тај лист, било боље да "простудира нуклеарне стратегије уколико жели да примора велику нуклеарну силу да се повуче са својих територија", преноси АФП.
Оба листа су се, међутим, сагласила да је прерано рећи да ли Тилерсон својим претњама "више лаје него што уједа". - Остаје да се види у којој мери ће се његови ставови против Кине преточити у америчке спољне политике - пише "Чајна Дејли". С друге стране, "Глобал Тајмс" упозорава да то не значи да би Трампова администрација требало да мисли да Пекинг није чуо, како каже, антикинеску реторику једног од чланова њиховог тима.

Узнемирујућа порука

Будући шеф америчке дипломатије Рекс Тилерсон у среду је поручио да ће "САД послати јасан сигнал Кини како би јој забраниле приступ спорним острвима у Јужнокинеском мору". Азијски див увелико милитаризује острва на која права полажу и поједини амерички савезници, градећи војну инфраструктуру кроз коју планира да контролише Јужнокинеско море. - Мораћемо да пошаљемо јасан сигнал Кини како бисмо је упозорили да градња на спорним острвима мора престати, те да јој неће бити дозвољено да приступи тим острвима - рекао је Тилерсон у говору пред америчким Сенатом, приликом процедуре потврђивања његове номинације за шефа америчке дипломатије. Некадашњи директор "Ексона", највеће америчке нафтне компаније, упозорио је да ће "читава светска привреда бити угрожена уколико Кина наметне своју вољу над саобраћајем бродова који пролазе кроз спорне воде". - Градња вештачких острва на којима се инсталира војна опрема исто је као и руско заузимање Крима - оценио је Тилерсон. Званични Пекинг полаже право на скоро па читаво Јужнокинеско море, у ком је изградио седам вештачких острва на гребенима, правећи на њима писте за војне авионе и инсталирајући тешко наоружање. Овај део света познат је по томе што је пребогат нафтом, гасом и рибом, а уједно је и један од најважнијих поморских трговачких рута. Право на део тих вода полажу и Филипини, Вијетнам, Брунеји, Тајван и Малезија. Oвакав став додатно ће изазвати забринутост, али и револт у Кини, која је изузетно строга када се у питање доведе њен суверенитет. У прилог томе иде и прошлогодишње саопштење Пекинга, који је на одлуку Хашког трибунала о "незаконитим радњама у Јужнокинеском мору", одговорио врло кратко и оштро: "Кина не признаје Хашки суд, а с тим ни његову ништавну и безначајну одлуку."

Јасна порука Америци

- Никада нећемо престати са градњом на архипелагу Спратли. Ова острва припадају Кини, а наше операције у том појасу су оправдане, законите и неопходне - рекао је командант кинеске морнарице Ву Шенгли у лице америчком адмиралу Џону Ричардсону пре неколико месеци. Ву је упозорио Ричардсона да ће Кина, без обзира на то која држава, институција или појединац буду вршили притисак, наставити са својим плановима. - Покушај претњи и притиска неким војним солуцијама само ће изазвати контраефекат - јасан је био Ву. Подсетимо, САД и њихови савезници попут Филипина и Малезије оптужују Кину за илегално присвајање међународних територијалних вода у Јужнокинеском мору, и изградњу вештачких острва у војне сврхе. Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА