Најновије

ОВО СУ ЗАКЉУЧЦИ ВЛАДЕ, ИМАМО 30 СВЕДОКА: Србија не одустаје од изручења Харадинаја!

БЕОГРАД - Министарка правде Нела Кубуровић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић одржали су у подне конференцију после седнице Владе Србије на којој су говорили о случају Рамуша Харадинај и његовом пуштању из француског притвора.

Марко Ђурић и Нела Кубуровић (Фото: Принтскрин)

Министарка Нела Кубуровић прва се обратила јавности рекавши да је Влада Србије по хапшењу Харадинаја реаговала у најбржем року од само 5 дана као и да је Француска била дужна да поступи по захтеву Србије о изручењу и без Интерполове потернице.
- Србија не одустаје од захтева за изручење Рамуша Харадинаја. Надамо се да ће француски органи поступити професионално - рекла је Кубуровићева и нагласила да у проширеној истрази има 30 нових сведока.
Наиме, Тужилаштво за ратне злочине проширило је истагу против бившег комаданта ОВК Рамуша Харадинаја у којој има око 30 сведока и других доказа, рекла је министарка Кубуровић напомињући да иако Харадинај одлуку о захтеву за изручење чека на слободи, Србија неће одустати од свог захтева ."Неки од сведока дали су писану изјаву, а има оних који имају статус заштићених сведока тако да не могу да откривам њихова имена", рекла је Кубуровићева на конференцији за новинаре у Влади Србије. Кубуровићева је разјаснила и да је Харадинај пуштен без кауције из француског притвора, као и да аргумент француског суда да нема поновног суђења за иста дела после једном донете правоснажне пресуде (не бис ин идем) једноставно не стоји јер га Србија тражи за злочине почињене у другом периоду од оног за који га је Хаг ослободио.

- Надамо се да ће француски органи поступити професинално и поштовати Европску конвенцију о екстрадицији коју су сами потписали, а која их обавезује на поступање без обзира да ли су у питању ратни злочини, геноцид или злочини против човечности, навела је Кубуровић. У конкретном случају, како је навела, ради се о злочинима над цивилним становништвом пре свега Србима, Ромима и Албанцима који нису пристали да сарађују са ОВК током 1999. године. Она је истакла да се поступак у Хагу водио за дела од марта до септембра 1998, док га спрски правосудни органи траже за дела махом почињена у јуну 1999. године."Решење о спровођењу исптраге из 2004. године и наредба о проширењу која од пре десетак управо се односе на тај временски период. Дакле нема говора о истим делима, јер није исти временски оквир, нису исти оштећени", нагласила је министарка правде.

Марко Ђурић: Србија не прихвата правду која подразумева некажњени лов и убијање недужних цивила

После министарке, јавности се обратио шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић који је указао на зверске злочине које је чинио лично Рамуш Харадинај који је мучио логораше, силовао малолетну девојку, а одговоран је и за смрт двонедељне бебе у колевци којој је лично пуцао у главу, а потом ју је и одсекао. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Дјурић поручио је данас да Србија не прихвата правду која подразумева некажњени лов и убијање недужних цивила, српских или било које друге националности, попут оних које су учинили Рамуш Харадинај и његова злочиначка група. - Србија упозорава Француску, али и другу земљу да ћемо се на исти начин опходити према њиховим потерницама и захтевима за изручење - рекао је Ђурић и нагласио да Србија никада неће одустати од гоњења ратних злочинаца.

Закључци са седнице Владе Србије

Ђурић је рекао и да су закључци данашње седнице Владе Србије следећи:

- захтевамо хитно и неодложно изручење Рамуша Харадинаја Србији - захтевамо да све европске земље уђу у меритум ствари а не да доносе политичке одлуке - Србија ће наставити с гоњењем свих окривљених и оптужених за ратне злочине без обзира на националност. Упитао је да ли је убијање недужних цивила, међу којима и двонедељна беба, недовољан разлог да Харадинај буде изручен правосудним органима Србије. На конференцији за штампу, после седнице Владе Србије, на којој је тема био случај Харадинај, прочитао је делове из оптужнице против оптуженог бившег вође ОВК и некадашњег косовског премијера. У оптужници су наведена убијања, силовања, не само српских, већ и цивила друге националности. Пре њиховог обраћања одржана је хитна седница Владе Србије на којој је једина тема била одлука суда у Француској да бившег косовског премијера Харадинаја пусти да на слободи чека на одлуку на захтев Србије за његово изручење. Извор: Танјуг/Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА