Најновије

ПРИЧА КОЈА СЕ КРИЈЕ ИЗА ЧУВЕНЕ ПЕСМЕ: Мислите да је Пукни зоро настала у војсци, а ево шта је истина! (ВИДЕО)

Какав призор! На стотине припадника Трећег пешадијског пука, полиције и грађана на Тргу Крајине приликом обележавања Дана Републике Српске, уз пратњу труба, пева наводну химну некадашњег "Гвозденог пука", "Пукни зоро".

На стотине припадника Трећег пешадијског пука, полиције и грађана на Дана Републике Српске певало "Пукни зоро" (Фото: Јутјуб)

Снимак са тог бањалучког трга јесте помало такав, што се каже, да се најежиш. А колико пута ли се најежио њен једини, прави аутор Роберт Пешут, познатији као Мањифико, када би на славама и осталим бројним светковинама чуо да се пева она "стара, народна, најскупља" коју је "отпевао незнани српски војник пред битку на Кајмакчалану", не знајући да ће постати "химна српске војске из Првог светског рата", а да је "поново заживела" после филма "Монтевидео, Бог те видео", те да је "ганула чак и Русе"? Сјајна песма коју је на прослави Дана Републике Српске поносно отпевао и Трећи пешадијски пук у Бањалуци настала је тек пре неколико година, за филм Драгана Бјелогрлића "Монтевидео, Бог те видео". Роберт Пешут, познатији као Мањифико, испричао је да му не смета мит који је створен око песме, али позива и на поштовање ауторских права. Колико се пута питао, читајући "историју" сопствене песме, да ли ју је, заиста, написао, па још и отпевао? "Очигледно сам васкрснуо", шали се Мањифико у разговору за Недељник. Песма је настала као једна од насловних тема редитељског првенца Драгана Бјелогрлића "Монтевидео, Бог те видео", и то век после Првог светског рата, а најкасније до 2010. године, када је филм премијерно приказан (тек 2013. наћи ће се на албуму који је Мањифико издао, под истим именом). Дакле, нико је није ни чуо ни могао певати пре више од пола деценије, нити Гугл показује било какве резултате пре тог периода. Ни за текст, ни за мелодију. Од тада, песма је обнародована и често се може чути по кафанама, такмичењима за звезде и звездице, и у најразличитијим изведбама. Чак ју је и популарни Жика Шареница са ТВ лицима РТС-а, на изненађење гледалаца, певао у новогодишњој ноћи прошле године. Аутору песме се све то чини симпатичним, јер то само значи да је песма заживела и мимо онога за шта је била направљена, постигла велики успех, и још створила један, рекло би се, озбиљан мит. "То је та моћ музике. Када се песма нађе у право време, на правом месту, она може достићи успех несхваћених димензија", каже, скоро па митски јунак. Истина је, међутим, да је Мањифико инспирацију за песму нашао у причама његовог деде који се борио на Солунском фронту у Другом балканском рату, па му је, каже, то време било веома блиско. Сама радња филма "Монтевидео, Бог те видео" слична је, макар симболично. То је прича о фудбалерима, клинцима, Тиркету и Моши, који без икакве подршке и шанси, одлазе у далеки Уругвај да би, на свој начин, извојевали победу. "У оригиналу, на нотама, песма се и зове по мом деди - 'За Душана' - а у почетку је била инструментал, без текста", сећа се Мањифико и кроз осмех, ипак, позива на поштовање људских права - оних ауторских. Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА