Најновије

ЕВО КОЛИКО ТРАЈЕ СРПСКО-РУСКО БРАТСТВО: Много дуже него што многи мисле

Блиске везе између Србије и Русије трају много дуже него што се обично мисли. Политичка и трагична збивања нису нарушила односе двају народа.

Вековно братство (Фото: Јутјуб)

Давно пре појаве Растка Немањића, односно Светог Саве, на историјској и духовно-мисионарској сцени успостављени су, и столећима трају, братски односи између Срба и Руса. Без обзира на сва политичка и трагична збивања у обе земље. А баш та збивања су, супротно намери њихових креатора, јачала братство двају народа. Овај закључак с трибине "Световне и духовне везе Србије и Русије", одржане у Горњем Милановцу у организацији Друштва српско-руског пријатељства "Таково", потврђен је на најбољи начин и документарним филмом "Духовне везе Русије и Србије кроз векове", чији аутор је др Гордана Наумовић, професорка руског језика и културе на Београдском универзитету. Пре Милановца, филм је приказан у Москви, на Јалти, у Хелсинкију, Севастопољу, Барселони, Пекингу... И у православним манастирима. Добио је најпрестижније награде на међународним фестивалима, као и многи други филмови др Наумовић, која је до сада овенчана са 47 медаља и ордена, углавном златних. Филм трага за најстаријим документованим везама Руса и Срба. Зна се, тако, за много српских монаха што су деловали у Русији, и руских у Србији, који су били и просветитељи, од памтивека описмењавали српску младеж. Нарочито су то чинили за време Аустроугарске, која је спречавала то просветитељство, јер се ширило по српским земљама под њеном окупацијом. Филм доказује како је руски цар Иван IV Васиљевич зван Грозни био и српског порекла. Подсећа и како је руски монах Растку Немањићу омогућио бег из световног живота у духовни, најпре у манастиру Пантелејмон на Светој Гори.

Династија Романов

Доласком династије Романов на трон Русије 1613. односи двају народа још су интензивнији. У српским устанцима против Турака борило се више од три хиљаде Руса, међу њима чак 700 официра. А свргавањем династије 1917. Србија је била уточиште Русима избеглим од терора Октобарске револуције. Руске монахиње заслужне су за васкрснуће манастирског сестринства у Србији после Првог светског рата - документује др Наумовић.

Молитва владике Николаја

Руси не заборављају молитву владике Николаја Велимировића из 1935, касније свеца, којом пред васцелом светском јавношћу моли за спас руског народа православног - каже публициста Војкан Николић. Др Филимоновић упозорава да непријатељство Запада према Русији није засновано само на рационалним разлозима, него и на верској нетрпељивости. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА