Најновије

ИЗНЕНАЂЕНИ ВУЛИН: Чудни се како ЕУ спречава слободу кретања

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Александар Вулин каже за РТС, поводом ситуације око воза који је јуче ишао у Косовску Митровицу, да је веома чудно да се у ЕУ противе слободи кретања за коју су се толико залагали и да зато очекује појашњење Брисела.

Александар Вулин (Фото: Медија центар Београд)

Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да га је изненадио став ЕУ, јер је Брисел гарант слободе кретања. Слобода кретања је једна од најважнијих тековина ЕУ, подсетио је Вулин и указао да "сада одједанпут то није тако када су Срби у питању". "Хоће ли сваки српски воз који иначе већ 18 година иде сваког дана из Краљева за Косовску Митровицу, бити заустављен дугим цевима", упитао је Вулин. Портпаролка ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Маја Коцијанчич јуче се огласила поводом захтева косовске министарке за дијалог Едите Тахири да Брисел заустави воз на релацији Београд-Косовска Митровица, и Приштини поручила "да то није њихов посао". Вулин је нагласио да су јуче послате специјалне снаге мимо Бриселског споразума, јер није могуће да јединице РОСУ дођу на север КиМ, у простор где нема ни једног Албанца. "Да није било смирене и веома мудре реакције председника Владе господина Вучића, имали бисте крваве сукобе на северу КиМ", рекао је Вулин. Подсетио је да је Вучић рекао нешто "што се није чуло од 1999. године, а то је да се насиље над Србима неће толерисати". Воз који је после 18 година јуче кренуо из Београда за Косовску Митровицу заустављен је послеподне у Рашки због најава покушаја минирања пруге на северу КиМ. Премијер Александар Вучић потврдио је да су Албанци и њихове специјалне снаге хтели да ухапсе машиновођу и путнике и изазову сукобе. Што се тиче захтева за изручење бившег косовског премијера и лидера ОВК Рамуша Харадинаја, Вулин указује да би Харадинај одавно служио затворску казну да је само право довољно. "Надам се да ће француски суд имати храбрости и снаге да се бави искључиво правом", рекао је министар.

Ускоро споразум о социјалном осигурању са Русијом

Говорећи о новом Споразуму о пензионом и социјалном осигурању, важном за све оне који су на привременом раду у Русији, Вулин је потврдио да ће споразум бити веома брзо потписан и да је све већ договорено. Објаснио је се, због недостатка одоговарајућег споразума, осигурање српским радницима плаћа и у Русији и у Србији, што српске раднике чини "скупљим" а предузећа мање конкурентним. Истакао је да ће се споразум односити на све - и људе који раде и који ће радити у Русији, али и на оне који су раније били ангажовани. "Уколико су имали одређени радни стаж који су стекли у Руској Федерацији, односно на територији Републике Србије за држављане Руске Федерације, моћи ће да се позову на њега, моћи ћемо да га израчунамо и моћи ћемо да га прихватимо као њихов пензиони основ", објаснио је министар. Најавио је и постизање споразума о привременом запошљавању, којим ће процедуре бити олакшане, јефтиније, краће и брже, па ће запошљавање бити лакше. Што се тиче проблема са заштитом радника и њихове зараде, Вулин каже да се то дешава у целом свету, а не само у Русији. Апелује на раднике да се увек обрате Министарству рада и да, пре него што оду, провере да ли посредник има лиценцу. "Ми не можемо спречити никог да оде туристички, а да заправо ради", каже Вулин. Коментаришући упозорења да би Београд могао да постане нови Кале због миграната који бораве на отвореном, Вулин је рекао да се са њима свакодневно разговара, али да они одбијају да оду у прихватне центре. Њима су понуђени и смештај и храна и лекари, а места у прихватним центрима има више него довољно, истакао је министар. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА