Најновије

Долар у "слободном паду" због Трампа

На светским валутним тржиштима долар је ослабио и прошле недеље, другу седмицу заредом, јер председник САД-а Доналд Трумп још није објавио своје планове.

Америчка доминација почива на долару (Фото: Pixabay)

Евро, четврту недељу заредом, остварио добитке у односу на америчку валуту, што је његов најдужи добитнички низ од 2014.
Курс евра према долару сада износи 1,0640 долара, што представља раст од 1,05 одсто у односу на претходни петак.
Долар је ослабио и у односу на друге водеће светске валуте. У односу на јапанску валуту, цена долара је пала 2,10 одсто, на 114,50 јена. 
Доларов индекс, који мери вредност америчке у односу на шест најважнијих светских валута, ослабио је прошле недјеље 0,7 одсто. 
Од америчких председничких избора, 8. новембра, вредност долара кретала се на највишим нивоима у 14 година јер се очекивало да ће Трампова администрација убрзати раст привреде, али и инфлације у САД-у, због чега би америчка централна банка могла да убрза темпо повећања камата у наредном периоду. 
Међутим, прва конференција за медије Доналда Трампа, у четвртак, је разочарала инвеститоре, јер се на конференцији није могао чути ни један одговор на стварно важна питања, па је долар последњих дана изгубио на замаху. 
- Последњих дана инвеститори нису склони ризичнијим инвестицијама. Једноставно недостају информације о Трамповим плановима у вези фискалних подстицаја, пореске реформе и лабављењу регулативе - каже Карл Шамота, директор валутног одељења у “Cambridge Global Payments". 
Подсетимо, трговци су се надали да ће Трамп на конференцији за новинаре изнети детаље својих предизборних обећања, као што су резање пореза и велика инфраструктурна потрошња, али је он уместо тога дао изузетно мало информација, што је пробудило неизвесност у погледу његових аспирација да постакне раст америчке економије. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА