Најновије

Пет дана јануара

Уобичајено је да се транзиција власти у Сједињеним Државама одвија у толерантној, џентлменској атмосфери. Одлазећа администрација у транзитном периоду не доноси крупне одлуке, све се чини да смјена администрације прође тихо, без потреса.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише: Предраг Ћеранић Овог пута све је другачије. Обамина администрација се труди да оде са што више буке и не одустаје од намјере да онемогући Трампу улазак у Бијелу кућу. Након покушаја обојене револуције на властитом тлу, наде у електоре од којих се очекивало да изневјере вољу бирача, сада је на столу анонимни „обавјештајни извјештај“ који би, ето, америчку јавност требало да увјери да је предсједник којег су Американци изабрали руски човјек и да је као такав недостојан те функције.
Уједно, Обамина администрација се труди да што је могуће више отежа почетну Трампову позицију  те се дешавају инциденти с руским ваздушно-космичким снагама у Сирији, америчке трупе долазе у Пољску како би „спасиле“ ову и балтичке земље од руске агресије и слично. Вапи се за инцидентом који би био повод за шири окршај. Неоконзервативци, покрет који је изњедрила америчка Демократска странка седамдесетих година, односно неокони, не могу прихватити да побједом Трампа њихов концепт пада у воду, јер је Трамп изван њиховог домашаја, није дужан никоме и има сасвим другачију визију спољне политике САД. Ради се о концепту рушења страних влада ради стварања простора за неолибералну економију, за који је Трамп већ најавио да иде у музеј.
Ни играчи на терену, попут њихових албанских миљеника, не сједе скрштених руку. Да је воз који се упутио у Косовску Митровицу прешао административну границу са Косовом, догађаји који би услиједили могли би бити увод у веће српско-албанске сукобе. У Сарајеву, опет, Бакир Изетбеговић не престаје с провокацијама. Изетбеговићев говор који је одржао у склопу пројекта „Геноцид над Бошњацима“, узгред речено, финансиран буџетским средствима, објављен је на званичном порталу Предсједништва БиХ. Текст обилује квалификацијама да је Република Српска геноцидна творевина, да се геноцид догодио и у Приједору, а све је зачињено Изетбеговићевим покличем да ће наставити да се бори против Дана Републике Српске, односно Српске.
На православну Нову годину, у Луксембуру, у организацији бошњачке дијаспоре, одржан је скуп под називом „Да ли је геноцид судбина Бошњака?“ а поводом, како су организатори истакли, „9. јануара, дана почетка геноцида над Бошњацима“. Атиф Дудаковић је у говору који је одржао, најприје поставио питање да ли ће бити критичне масе патриота да одбране Босну у неком будућем сукобу, а затим дао и одговор: „Има је и та снага се види. И ја сам дошао овдје међу вас да вам отворено кажем да ћу радити на нашем умрежавању.“ Тако пензионисани генерал тзв. Армије БиХ умјесто да буде процесуиран за ратне злочине почињене над Србима у протеклом рату, најављује „умрежавање“ својих снага и поручује да „сваки Бошњак са 17 година мора себи купити алфа униформу, чизме, врећу за спавање, ранац и крај приче“. Припреме за рат су, значи, у току, како у погледу стварања атмосфере, тако и смислу „умрежавања“ снага.
Ратне хушкаче не треба потцијенити, али све је то „пуцање из празне“. Још пет дана јануара треба да прође и Донал Трамп ће и званично преузети америчку администрацију. Трампов транзициони тим тачно зна како све треба смијенити, а кога, богами, препустити ФБИ. Исламска држава и њени европски деташмани биће међу првим метама. Прва озбиљнија истрага о мрежи параџемата и повратницима са сиријског ратишта – што су највећи безбједносни проблеми у БиХ – показаће да је силна халабука која се дигла око Дана Републике, само скретање пажње са стварних опасности. Уједно, они којима су лидери Муслиманског братства били ради гости имаће прилику да након изнуђене оставке много тога објасне. Одбројавање може да почне. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА