Најновије

ХРВАТСКА ВОЈСКА НА ИВИЦИ ПРОПАСТИ: Мале плате, авионима нема ко да лети!

Недавно је у Хрватску стигло свих 16 борбених хеликоптера типа "Кајова", а крајем године председница РХ најавила је и могућу набавку западних хеликоптера "Црни јастреб" и изјаснила за набавку нових борбених авиона.

Хрватска војска (Фото: Синхуа)

Министар одбране Дамир Крстичевић је пак почетком прошле недеље рекао да нове ловце Хрватска напросто мора да има. Модернизација Војске Србије је узела маха могућим увођењем до 22 МиГ-а 29.
Но, већ спроведене и најављене модернизације неће саме по себи поправити спремност ОС РХ јер су суочене са дубоким и системским проблемима на пољу људског потенцијала и планирања. Упркос 15-годишњој мантри о човеку као највећој вредности Хрватске војске, у хрватског војника се можда и најмање улагало, а тај тренд довео је до сада већ критичног мањка летачког и техничког особља у хрватском ратном ваздухопловству.
Интерес за позив војног пилота опада већ годинама. У протекле четири године се на селекцију за војне пилоте јавило укупно 275 кадета. Од нараштаја 2010./2011. у систем је ушао само 41 кадет и кадеткиња. Ни седам по нараштају. Са таквим приливом хрватска војска нема чему да се нада.
Систем је парализован недостатком визије и планирања, па се будућим војним пилотима не може представити јасна линија напретка каријере. Хрватима недостаје толико пилота да сви официри који испуњавају лекарске услове могу да се јаве за прелазак на пилотску обуку. 
Извор: Јутарњи Лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА