Најновије

"Колико зарађујем? Од плате се нико није обогатио"

Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић изјавио је да не зна тачно колико зарађује и да би морао да погледа.

Новац (Фото: Pixabay)

Како је казао, плата гувернера ХНБ-а је 35.000 куна (4.600 евра), док за међународне функције на које је изабран није плаћен.
На питање да ли се доживљава као оличење буржоазије, Вујчић је одговорио: 
"Апсолутно не, ја спадам сигурно у врло добро плаћене људе, мали проценат врло добро плаћених људи, али ја мислим да су у Хрватској они који су стварно буржоазија, они који живе од капитала, а не они који живе од плате." 
Закључио је како се од плате у Хрватској нико није обогатио па није ни он. 
Говорећи о монетарној политици Хрватске, Вујчић је навео да би требало очекивати да куна врло брзо буде замењена евром. 
Вујчић је рекао да има подршку премијера и како деле мишљење о евру. 
На питање зашто Хрватска хрли у еврозону када неки који су већ дуго у њој критикују останак рекао је: 
"Постоји пуно других мишљења који верују како ће опстати. Не верујем да Хрватска може изгубити. У тих идућих пет година се мора показати опстаје ли или не. Ако еврозона не опстане немамо где ући, ако опстанемо значи да је стабилна." 
Рекао је како постоје бројне анализе из других држава које су улазиле у еврозону и како је раст цена при увођењу евра био између 0,1 и 0,3 одсто, док су добробити много веће. 
"Економски интерес је јасан: евро треба увести што пре јер су предности веће од губитака, а ми немамо шта пуно да изгубимо. Бенефити су пад камата и каматних стопа, банке ће имати приступ ликвидности Европској централној банци па ће кредибилитет рејтинга расти. Дакле, главна је поента уласка у еврозону јефтиније финансирање, већи кредибилитет и пораст рејтинга. Задужујете се у својој валути, а сада се задужујемо у страној валути." 
Рекао је да верује да је потребна јавна расправа пре увођења евра, на којој би све стране могле изрећи своје мишљење. Додао је како је можда чак потребан и референдум али и додао да о томе не жели да говори јер ће о томе одлучивати политика, а не он. 
На питање о кредитима у швајцарским францима, Вујчић је казао да сматра да би требало забранити задуживање у страним валутама осим у еврима и наравно у националној куни. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА