Најновије

Застрашујућа истина о севернокорејском нуклеарном наоружању!

“Северна Кореја је управо саопштила да је у завршној фази развоја нуклеарног оружја способног да стигне до делова САД”, твитовао је другог јануара изабрани амерички председник Доналд Трамп. “То се неће десити!”

Севернокорејски нуклеарни арсенал под командом лидера земље Ким Џонг Уна (Фото: Принтскрин/Правда)

Међутим, застрашујућа је истина је да изјаве једине земље која је тестирала нуклеарно оружје у 21. веку о томе да ли би њено нуклеарно наоружање могло да стигне до САД или не има подједнаку тежину као ставови Трампа и САД, наводи “Бизнис инсајдер”.
“С обзиром на то да су нам севернокорејска нуклеарна постројења тешко доступна, биће тешко проценити нуклеарне способности те земље”, изјавио је за “Бизнис инсајдер” Келси Давенпорт, директор политике неширења нуклеарног наоружања и стручњак за Северну Кореју америчког Удружења за контролу наоружања.
“Јасно је, међутим, да је Северна Кореја остварила значајан напредак у развоју нуклеарних бојевих глава и балистичких ракета.”
Севернокорејски нуклеарни арсенал још је у раној фази развоја, али око 100 ракетних лансера, сваки са по неколико ракета, налазе се под командом лидера земље Ким Џонг Уна, каже Џефри Луис, оснивач сајта “Arms Control Wonk”.
Он спомиње “неколико десетина нуклеарних бојевих глава, чији ће се број повећавати из године у годину”.
Поређења ради, према подацима Удружења за контролу наоружања, САД имају 1.796 распоређених нуклеарних ракета, још 4.500 на залихама и око 2.800 које су застареле и треба да буду уништене. Осим тога, Северна Кореја у овом тренутку нема ракете које могу да стигну до САД, али је Пјонгјанг “вероватно стигао до тачке када би могао да монтира нуклеарну бојеву главу на ракету средњег домета, што би представљало опасност за Јужну Кореју, Јапан и америчка војна постројења у домету севернокорејске нуклеарне претње”, рекао је Давенпорт.

Да ли би САД могле да спрече напад Северне Кореје?

САД и њихови савезници имају три главна облика одбране од севернокорејских ракета.
“Постоје ракете различитих домета”, објашњава Луис. “Сваки противракетни систем је осмишљен да делује против мале подгрупе ракета одређеног домета у одређеној фази лета.”
Када је реч о ракетама кратког и средњег домета, којима би Северна Кореја могла да покуша да нападне суседног непријатеља - или 25.000 америчких војника стационираних у Јужној Кореји - САД имају разараче опремљене радарима “Аегис”.
Затим, ту су пресретачки системи “Patriot Advanced Capability-3”(PAC), намењени одбрани од ракета у њиховој завршној фази. Они су “углавном ефикасни у борби против балистичких ракета кратког и средњег домета”, каже Луис и додаје да би ПАЦ-3 “покрио град или аеродром”.
Најзад, највећи и можда најбољи одбрамбени систем је “Terminal High-Altitude Area Defense system” (THAAD). “THAAD би могао да покрије целу Јужну Кореју, укључујући и одбрану од ‘Нодонга’”, севернокорејског ракетног система средњег домета.
Свакога дана Северна Кореја је све ближе циљу да постане реална претња САД и већ сада значајно угрожава живота милиона људи у зони домета. Међутим, САД не могу да једноставно да их нападну и да то спрече.
“Превентивни напад на Северну Кореју значио би огроман ризик од осветничког напада на Јужну Кореју и америчко људство и војну опрему у тој области”, каже Девенпорт.
Додатни проблем је што Северна Кореја планира да употреби ракете с нуклеарним бојевим главама у раној фази сукоба како би уништила америчке снаге у региону и оне које би им притекле у помоћ, уверен је Луис. Он претпоставља да би Кимова стратегија била да “спречи инвазију и да нас шокира”.
Када је реч о коришћењуу авиона Ф-22 и Ф-35 за уништавање ракета земља-ваздух и нуклеарних постројења, “САД су то пробале у Ираку 1991. и то је био потпуни неуспех”, каже Луис. Осим тога, Северна Кореја има планине и шуме и покретне ракетне лансере које би у њима лако могла да сакрије.
“Стотину лансера, па би, према томе, требало подићи велики број авиона и то врло брзо” како би се спречио севернокорејски контранапад. Многи су предлагали да се уместо разоружавања Северне Кореје брзим нападом из ваздуха, прибегне стратегији обезглављивања режим нападом на самог Кима.
Јужна Кореја је, наиме, недавно најавила планове за формирање мале “бригаде за декапитацију”, која ће имати за циљ да уклони руководство Северне Кореје у случају рата. Извор: businessinsider.com/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА