Најновије

ПУТИН УЛАЖЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Уз помоћ Русије, Србија ће производити оружје и извозити у Индију?

Русија ће милијардама евра финансирати производњу српског наоружања које ће наше две земље заједничким снагама извозити у Индију.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Премијер Србије Александар Вучић склопио је посао века током недавног боравка у Индији, пише Курир. 
Он је са вицепремијером Русије Дмитријем Рогозином постигао договор о заједничком пројекту у области наменске војне индустрије - да Русија финансира производњу, која ће потом бити пласирана у Индији. А у тај посао биће уложено неколико милијарди евра!

Нова радна места 

Договор је, како тврди одлично обавештен извор, постигнут током недавног Вучићевог боравка на Глобалном самиту Вајбрант Гуџарат у Индији, на којем је био и Рогозин. Тиме ће бити покренути сви капацитети и повећаће се производња у Србији. Иначе, како сазнајемо, део производње би требало да буде измештен у Републику Српску, чиме би се покренула и тамошња војна индустрија.
- Србија и Русија су се договориле о споразуму о заједничком уласку на индијско тржиште. Русија чини услугу Србији јер Русија снабдева Индију са 70 одсто - објашњава извор.
Највредније што српска наменска индустрија има су самоходно артиљеријско оруђе „нора Б-52“, школско-борбени авион „ласта“, као и оклопно возило „лазар 2“.
Владе Радуловић, војни аналитичар, сматра да би такав посао са Русијом и Индијом био значајан замајац за целу привреду.
- Многи аранжмани с Русијом су прилично поверљиви, а лично сматрам да би приоритет био да покренемо центар за оспособљавање, модернизацију и продужетак ресурса „мигова“, чиме би Србија могла да сервисира ратно ваздухопловство многих земаља. Такође, извоз нашег борбеног оружја и друге опреме знатно би покренуо нашу наменску индустрију, која има шта да понуди свету - наводи Радуловић.

Раст економије

Подсетимо, Вучић је недавно најавио је да ће са премијером Индије Модијем разговарати о унапређењу политичких и економских односа и војнотехничке сарадње:
- Имамо огромну перспективу у развоју економских односа и верујем да ћемо и у војнотехничким питањима успети да остваримо значајнију сарадњу, што доприноси развоју српске економије.

Љубиша Диковић: Ракетни систем и борбена возила

План државе је да током ове године што више развија домаће оружје.- Очекујемо већ у 2017. увођење  употребу ракетног система „морава“ и борбеног возило „лазар“, које развијамо  десетак година - навео је Диковић.Иначе, један од адута српске војне индустрије је и пешадијско наоружање.

Ивица Дачић: Корист је вишеструка

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је влада с премијером Александром Вучићем на челу до сада постигла невероватне резултате на економском плану, а нарочито када је реч о нашој војној индустрији.- Успели смо да вратимо углед земљи. Овакви послови омогућиће нам да остваримо значајне резултате, да се отворе нова радна места. Корист је вишеструка - нагласио је Дачић.

Ко све производи у наменској војној индустрији

- „Милан Благојевић“, Лучани
- „Прва искра“, Барич
-„Први партизан“, Ужице
-„Слобода“, Чачак
- „Застава оружје“, Крагујевац
- ХК „Крушик“, Ваљево. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА