Најновије

ОЛАНД ПРОТИВ ЗДРАВОГ РАЗУМА: Морамо чврсто да одговоримо Трампу!

Француски председник Франсоа Оланд позвао је данас Европу да буде чврста у свом одговору новом америчком председнику Доналду Трампу, дан након што је он оценио излазак Британије из ЕУ као „фантастичну ствар“.

Франсоа Оланд (Фото: Синхуа)

- Када амерички председник говори о Европи и када прича о "брегзиту" као о моделу за друге земље, мислим да морамо да одговоримо - рекао је Оланд новинарима на маргинама самита медитеранских земаља ЕУ у Лисабону.
Оланд, који ће касније данас разговарати телефоном са Трампом, истакао је да Европа треба да одговори и када Трамп усваја протекционистичке мере које би могле да дестабилизују не само економије у Европи већ и економије главних земаља света.
- И када он одбија прилив избеглица, док Европа обавља своју дужност, морамо да одговоримо. Морамо да потврдимо наше ставове и да потом уђемо у чврст дијалог о томе шта ми мислимо, с циљем решавања глобалних проблема - рекао је француски председник.
Трамп ће данас, како је најављено, разговарати телефоном и са немачком канцеларком Ангелом Меркел и руским председником Владимиром Путином.
Нови председник САД узнемирио је традиционалне европске савезнике САД низом радикалних политичких планова и потеза.
Трамп је назвао НАТО застарелим, најавио одбацивање планираног споразума о трансатлантској трговини, а јуче је, током посете британске премијерке Терезе Меј Белој кући, поздравио одлуку Британије да иступи из ЕУ.
Јуче је, такође, потписао изненадну извршну уредбу о обустави прилива избеглица у САД и увођењу оштре контроле путника из седам муслиманских земаља. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА