Најновије

ШЕШЕЉ ОТКРИВА: Вук и Тадић шпијунирали за Американце

На видело У документима које је радикал обелоданио у књизи „Викиликс ми јавља – други део“ пише да је бивши шеф дипломатије обећавао САД да ће Србија ући у НАТО, преноси Курир.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Лидер радикала Војислав Шешељ оптужио је председничког кандидата Вука Јеремића да је током вођења српске дипломатије, заједно с тадашњим председником Борисом Тадићем, шуровао с америчким званичницима и гурао Србију у НАТО. Шешељ тврди да је Јеремић и данас посвећен тој пронатовској политици, те да је шпијунирао за Амере! Све ове тврдње лидер радикала поткрепљује поверљивим депешама Амбасаде САД у Београду, које је објавио у својој новој књизи „Викиликс ми јавља - други део“.
Како би доказао да су представници власти од 2000. године били под директном контролом америчких амбасадора у Србији, Шешељ у новом издању наводи садржај интерне преписке између Амбасаде САД и Стејт департмента, у којој се америчка администрација обавештава да су од Тадића и Јеремића добили уверавања да Србија „остаје посвећена евроинтеграцијама и евроатлантским интеграцијама“.

Трговали признањем КиМ

- У депеши из децембра 2007. Стејт департмент је обавештен да су званичници МСП замолили америчког амбасадора да Вашингтон одложи признање независности Косова до новог избора Тадића за председника Србије. У више депеша је амбасадор Мајкл Полт обавештавао своје претпостављене да је од Тадића и Јеремића добио чврста уверавања да је евроатлантска будућност Србије њихов највиши приоритет - препричала је функционерка СРС Вјерица Радета само део садржаја ових писама. Она каже да се из објављених депеша, које су писане од 2003. до 2010. године, види колико се америчка амбасада у Београду уплитала у званичну политику Србије.

Штеловали податке

- Открива се да је било и јавних и тајних разговора с нашим државним функционерима, али и ручкова, посебно током изборних кампања, на којима су се са аналитичарима и испитивачима јавног мњења креирали рејтинзи странака у складу с њиховим интересима. У бројним писмима се види да се Јеремић извињавао представнику Амбасаде САД због тога што је на предавању на Факултету политичких наука морао јавно да говори оно што не мисли и за шта се не залаже. Отворено је Јеремић тврдио да се он и Тадић залажу за улазак Србије у НАТО, а за јавно критиковање Запада правдао се да је то само да привуче гласаче демократа - испричала је Радета. У Јеремићевом тиму јуче нису желели да коментаришу наводе из депеша које је објавио Шешељ.

Психолошки профил: Три сата без Русије

У једној од депеша регистрован је и један маратонски разговор Јеремића с извесним конгресменом Поом, у којем тадашњи шеф српске дипломатије ниједном није поменуо Русију. - Разговор је трајао три сата, а Јеремић ниједном није изговорио реч „Русија“. То је у депеши заведено као занимљиво и оцењено да „представља интересантан прозор у његов психолошки профил“ - наводи Радета. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА