Најновије

ДЕЈАН САВИЋЕВИЋ О ОДУЗИМАЊУ ЗВЕЗДИ ТИТУЛЕ ИЗ 1991: ФИФА се глупира, освојили смо свет!

Неко у ФИФА се глупира, па сад хоће да мења историју, али Црвена звезда ће заувек остати клупски првак света за 1991. годину, поручио је легендарни Дејан Савићевић (50).

Дејан Савићевић (Фото: Јутјуб)

Прослављени фудбалер црвено-белих не крије да је непријатно изненађен због одлуке Светске фудбалске асоцијације да се екипама које су освајале Интерконтинентални куп та титула не призна као званична.

Судар најбољих

Звезда је до трофеја стигла у Токију пре 26 година, када је победила чилеански Коло-Коло са 3:0. Тада се дуел првака Европе и Јужне Америке називао "Тојота куп", а победник је важио за најјачи клуб на свету!
- Не разумем због чега је сада, после толико година, неко у администрацији ФИФА дошао на идеју да промени историју. То је чиста глупост, не знам како им је то пало на памет - истакао је Дејан Савићевић, који је учествовао у највећим успесима црвено-белих.Популарни Геније сматра да овакве промене не могу да донесу ништа добро фудбалу.
- Разумем да су потребне неке новине, али да се некоме одузима освојен трофеј, то ми није јасно. Интерконтинентални куп јесте био незванично првенство света, али и тада, као и данас, значио је судар тимова из две најјаче конфедерације. Па нико осим Европљана и Јужноамериканаца није био шампион, то довољно говори. Ми смо тада добили Коло-Коло у финалу, освојили пехар и нико то у ФИФА никад неће моћи да промени. Што се мене тиче, Црвена звезда је била првак света 1991. године и то ће остати заувек - јасан је Дејан Савићевић.
Иначе, Интерконтинентални куп се одржавао од 1960. године, а замењен је Светским клупским првенством 2000. године. Први освајач био је Реал Мадрид, а поред њега и црвено-белих, без овог пехара остаће и великани попут Милана, Интера, Јувентуса, Манчестер јунајтеда, Бајерна, Боке јуниорс, Ривер Плате, Сао Паула, Фламенга...

Реал први освајач

ФИФА је препознала и ценила све иницијативе оснивања светских клупских првенстава током историје. Таква је ситуација и са турнирима на којима су учествовали европски и јужноамерички клубови, попут Купа Рија 1951. и 1952. године и Интерконтиненталног купа.
Ипак, од 2000. године почело је да се организује Светско клупско првенство, на ком учествују представници свих шест конфедерација. Победници тих такмичења су тимови које ФИФА званично сматра светским клупским првацима, саопштила је ФИФА.

Шапић: Шаб ме габри, Звезда шампион

Прослављени српски ватерполиста Александар Шапић познат је и као велики навијач Црвене звезде, па није могао да прећути вест о одузимању титуле првака света из 1991. године.
- Значи ли да ФИФА више не рачуна титуле првака света освојене пре 2000. године? Ни Токио Звезди? Шаб ме габри. Србија до Токија! Звезда шампион - написао је Шапић на свом Твитер профилу.

Ко све остаје без титуле

Реал Мадрид, Милан, Пењарол, Бока јуниорс, Насионал, Индепендијенте, Јувентус, Сантос, Интер, Ајакс, Бајерн М., Порто, Сао Пауло, Естудијантес, Олимпија Асунсион, Манчестер јунајтед, Гремио, Ривер Плата, Расинг, Фејенорд, Атлетико Мадрид, Фламенго, Црвена звезда, Велез, Борусија Дортмунд. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА