Најновије

ЈЕДИНСТВО НА БАЛКАНУ: Ево шта је све договорено између Србије и Грчке и какви су даљи планови

Велики број тема био је на столу у дуго очекиваном разговору премијера Србије и Грчке.

Ципрас код Вучића (Фото: Синхуа)

Заједничка седница влада Србије и Грчке ће бити одржана на пролеће у Солуну, најавио је премијер Александар Вучић, додавши да је одређена нова "мапа пута" уз коју ће две земље још чвршће и снажније кренути у заједничку будућност. Грчки премијер Алексис Ципрас поручио је да Грчка подржава Србију на путу ка ЕУ и да његова земља неће променити став у вези са независношћу Косова. Председник Владе Србије је рекао да је са Алексисом Ципрасом имао дуге и исцрпне разговоре. "Пре свега смо нагласили огромно пријатељство које постоји између два народа и наше две земље, али се наши разговори нису заснивали на томе што чини нашу прошлост већ на ономе што треба да радимо у будућности", каже Вучић. Премијер каже да је током данашњег састанка било речи о економској сарадњи, чвршћој сарадњи две државе, али и о регионалној сарадњи и регионалној стабилности. "Економска размена две земље тренутно износи 380 милиона евра, што је недовољно, те је циљ да се она у наредним годинама повећа", каже премијер Вучић. Додаје да је туризам веома важан и истиче да је Грчка прва дестинација за српске грађане, али и да је број грчких туриста значајно порастао у 2016. у односу на 2015. годину. Премијер истиче и да је важно да Србија повећа извоз пољопривредно-прехрамбених производа у Грчку. Говорећи о пројекту изградње пруге до луке Пиреј, Вучић је рекао да би са тим могло да се крене одмах и да је Србија почела да ради део пруге према Нишу.   "Наравно, то се не ради оном брзином којом бисмо хтели, али смо потпуно спремни за то, јер је ситуација у нашем буџету све боља. То је толико важан пројект за нас да бисмо одмах могли да кренемо", рекао је Вучић, додајући да ће за завршетак тог посла бити потребно више година. Повезивање Београда и Солуна, додаје премијер, има посебан значај за Србе и Грке, наводећи да се очекује и унапређењу трговинске размене. "Важно за обе земље је и да израдимо бољу железничку инфраструктуру и бољу пругу која би спајала Београд и Солун, и о томе смо стратешки разговарали. Данас је за теретни саобраћај од Будимпеште до Солуна преко Београда потребно 49 сати, а циљ је да се до 2020. године та деоница пређе за мање од 30 сати, а да путници од Београда до Солуна могу да стигну за шест сати, напомиње Вучић.   "Наше железнице би имале веће зараде, а поспешили бисмо и трговинску размену", истиче Вучић. Каже да је велика корист за обе земље да се повезујемо.   "Тиме је Грчка ближа централној и западној Европи, а ми смо ближи Блиском Истоку и северној Африци. Повезивање Солуна и Београда је нешто што има посебан значај. То ће драматично унапредити нашу трговнски размену и довести до нових помака пре свега у нашој прерађивачкој индустрији", рекао је он. Додаје да смо у релативно кратком року спремни да направимо добре резултате.

"Заједничка седница две владе на пролеће у Солуну"  

Вучић каже да је било говора и о томе да сусрети буду чешћи. "Договорили смо се да направимо заједничку седницу влада на пролеће у Солуну, а ми смо то назвали Високи савет, пре свега двојице премијера", каже Вучић. Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом рекао да ће на тој седници бити припремљене конкретне мере о заједничкој сарадњи, која ће бити у интересу грађана две земље. Премијер каже и да је са грчким премијером разговарао о регионалној стабилности, те да је истакао да Србија подржава учешће Грчке у Берлинском процесу, наводећи да је Грчка једна од кључних земаља на Западном Балкану, али и у региону југоисточне Европе. Наводи и да је са Ципрасом на реалистичан начин анализирао ситуацију на Западном Балкану, додајући да је захвалан тој земљи што није признала независност Косова и на снажној подршци коју даје Србији на њеном путу ка ЕУ. "Захвални смо Грчкој када је о томе реч и надамо се да ће такав став Грчка имати и убудуће", нагласио је Вучић. Премијер Србије напомиње да ће две земље наставити даљу сарадњу по питању мигрантске кризе. Како је рекао, разговарали су и о односу према традиционалним пријатељима и Србије и Грчке и додао да је ту постигнут велики степен сагласности око сарадње и са Кином и са Руском Федерацијом и многим другим земљама. "Потпуно сам уверен да ћемо успети и умети, и новим састанцима и новом мапом пута коју смо данас одредили, да наше две земље још чвршће и снажније крену у заједничку будућност" рекао је Вучић.

Ципрас: Не мењамо став о Косову, подршка Србији за ЕУ

Грчки премијер Алексис Ципрас захвалио је премијеру Вучићу на срдачном дочеку и гостопримству, али пре свега на конструктивним разговорима. Председник Владе Грчке каже да су он и српски премијер закључили да будућност Балкана може бити изграђена само на основама међународног права, а не на неразумним радњама и непоштовању међународних уговора. "Заједнички смо истакли да будућност Балкана може бити изграђена само на основама међународног права, обостраног поштовања, дијалога и сарадње, а не кршењем правила, не интервенцијама, не изазивањима и непоштовањем међународног права и неразумним радњама везаним за непоштовање међународних уговора", рекао је Ципрас на конфернцији за новинаре у Палати "Србија", додајући да на Балкану нема места за такве ствари и да то не помаже његовом европском путу. У вези с тим, како је навео, Србија има кључну улогу за мир и стабилност, између осталог кроз континуитет тешког али неопходног дијалога са Приштином. Мир и стабилност се у региону, према његовим речима, могу обезбедити само заједничким прихватљивим решењима за питање Косова. "Имајте у виду да ће Грчка остати при свом ставу који је везан за поштовање међународних принципа у решавању тог питања", нагласио је Ципрас. Такође је подвукао да је од стратешког значаја укључивање Србије у ЕУ, због чега, додао је, Грчка активно подржава пут Србије у ЕУ и зна да постоје велике тешкоће и жртва коју народ мора да претрпи како би остварили свој циљ. Грчки премијер је позвао на јачање дијалога веза у решавању мигрантског питања. "Треба да избегнемо појаве које смо видели прошле године. Прошле године су неке силе имале једностране радње и на сопствену руку покушавале да решавају то питање", рекао је Ципрас. Премијеру Србије је захвалио на ставу наше земље према кипарском питању и поштовању међународног права. Грчка је, како је објаснио, посвећена проналажењу праведног решења у интересу целог народа, како би војска напустила окупирану територију. Ципрас је подсетио на то да су грчки и српски народ повезани значајним историјским, културним и духовним везама, које су засноване на обостраном поштовању и искреном пријатељству, али и солидарности у тешким тренуцима. "Постоје заједничке духовне, црквене традиције, а посебно заједнички пут у тешким историјским тренуцима, када су се налазили на истој страни борећи се за идеале и вредности. Током Другог светског рата, нашли смо се на истој страни историје, а касније задржали блиске везе и сарадњу. Нико не може заборавити солидарност Грчке током НАТО бомбардовања, када је стала уз српски народ", навео је Ципрас.

"Србија и Грчка имају заједнички пут и циљеве"  

Ципрас наглашава да Србија и Грчка имају и данас заједнички пут и циљеве, да покушавају да обезбеде мир и стабилност на трусном подручју Балкана. Ове године, како је подсетио, бележимо 150 година од склапања дипломатских односа две земље, што је веома значајан повод за још дубље ојачавање односа. "Треба и на дипломатском нивоу да искористимо наше могућности и капацитете", поручио је Ципрас. Указао је на економску сарадњу, подсећајући на то да је Грчка трећи инвеститор у Србији, а да је врло значајна туристичка дестинација за српске туристе, те је договорено да се учине конкретни кораци како би даље унапредили сарадњу, како би она била стратешка. "Договорили смо се да у наредном периоду успоставимо Врховни савет за сарадњу, који ће заседати наредног пролећа у Солуну", најавио је Ципрас, додајући да је то град који је повезивао два народа у прошлости, а треба да буде и кључна тачка за будућност. Поменуо је значај побољшања железничких веза између Београда и Солуна, наводећи да је разматрана могућност зближавања две земље кроз савременију железничку мрежу. Данашња посета Београду може дати подстрек за оживљавање историјских односа две земље, уверен је Ципрас, који је први грчки премијер који је после седам година посетио Србију. "Сарадња за нас има стратешки значај и уверени смо да ће допринети развоју и миру намученог Балкана", поручио је грчки премијер. Ципрас каже да би Србија могла да буде мост између источне и западне Европе, те да сарадња између две земље, када је реч о транспорту, може да буде важна за овај део региона. Каже да није довољно само да се позивамо на историјске везе већ треба да се фокусирамо на конкретне кораке. "Одлучили смо да наставимо са нашим значајним и великим идејама визионарског каракетара", рекао је Ципрас, додајући да ће седници Високог савета претходити конкретни кораци између министарстава, како би се реализовали инфраструктурни пројекти, не само када је у питању повезивање железницом већ и други пројекти који би могли да промене географију Балкана. "Ми верујемо да географија Балкана треба да престане да се мења интервенцијама и нападима. Она може да се мења и у мирнодопским условима, кроз сарадњу, како би народи били спојени, а не раздвојени", рекао је Ципрас. То, како каже, има везе са идејом повезивања Београда са Солуном речним путем. "Говорим о могућностима које пружа река Морава, која би била спона. Потребно је да видимо како би ЕУ могла да финансира један такав пројекат, све то да ставимо на папир. Перспектива постоји", каже Ципрас.

Вучић и Ципрас: Стабилност региона најбитнија

Премијер Србије каже да је Србија спремна да помогне у решавању одређених питања уколико је неко позове, али да сигурно није од оних који би да решавају светска питања и туђе проблеме, посебно ако их нико не зове, док је његов грчки колега Алексис Ципрас поручио да је Србија кључна земља за стабилност у региону. "Имали смо много политичара у Србији који су хтели да решавају светска питања и били много паметни" рекао је Вучић, одговарајући на питања у вези са "комшијским проблемима на Балкану" и спремности Србије да помогне у њиховом решавању. Додао је да бос,п, уколико би нас неко замолио да помогнемо, то и учинили. Истиче да две земље имају добре односе и да желимо да их и даље развијамо, наводећи да је Србија премала земља да би на себе преузимала улогу некога ко решава светска питања. Наводи да је Грчка добродошла у све разговоре о стабилности Балкана, истичући да је већа земља од нас и у том смислу значајнија, те да су нам пријатељи на чију помоћ увек можемо да рачунамо. "А то да се ми гурамо негде да би неко глумио великог лидера који ће да решава не знам какве проблеме – мој посао је да се решавам проблеме дефицита, инфлације, да очувамо регионалну стабилност, повећавамо економски раст Србије", објашњава Вучић. Нада се, каже, да ће то сви остали у региону да разумеју и сматра да су сви други у региону, због таквог става Србије, опуштени. Премијер Србије је рекао да јесу разговарали и о светским темама, да је Ципрас много више у Бриселу од њега и да је доста тога и научио од грчког премијера, али и навео да нас те светске бриге, попут раста екстремне деснице, муче много мање. На то питање се надовезао и Ципрас, који је истакао да је предуслов нечије помоћи и укључивања у решавање одређеног питања постојање сагласности страна које су у спору. Подсетивши на то да је Грчка последњих година показала стрпљење вредно пажње, и то не само везано за суседе, Ципрас је приметио да сви треба да схвате да је инсистирање на непријатељским ставовима показивање националистичке тежње, која "нити је у складу са нашим ставовима нити са епохом у којом живимо". Извор: РТС, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА