Најновије

ТРАМПОВ ОДГОВОР НА НЕПОСЛУШНОСТ: Смењена државна тужитељка, реаговао и Обама!

Амерички председник Доналд Трамп сменио је касно синоћ вршиоца дужности државног јавног тужиоца као и начелника царинске службе за имиграцију због одбијања да примене његову уредбу о имиграцији. Доналд Трамп сменио је и вршиоца дужности начелника царинске службе за имиграцију, Данијела Регсдејла, а за новог државног тужиоца постављен је Дејна Бенте.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

"Издала је грађане САД"

Сели Јејтс, која је на дужности остала као Обамин кадар док Конгрес не потврди именовање Џефа Сешнса, Трамповог кандидата за функцију државног тужиоца, написала је писмо у коме као шефица свих државних тужилаца и челница америчког министарства правосуђа објављује да институција коју води нема намеру на судовима брани Трумпов указ.
Уследио је одговор из Беле куће у виду екпресне смене, а у саопштењу које је убрзо потом послато медијима, наводи се да је Јејтсова "издала Министарство правде јер је одбила да примени правну уредбу која има за циљ да заштити грађане САД". У саопштењу се наводи да је Јејтс "слаба по питању заштите граница и веома слаба када је реч о илегалној имиграцији".
"Позивање на строжије провере појединаца који долазе из седам опасних места није екстремно. Оно је одговорно и неопходно", истиче се у саопштењу.

Нови тужилац: Одредба ће бити спроведена

За новог државног тужиоца Трамп је, до гласања о Џефу Сешнсу, поставио Дејна Бенту, тужиоца из источног округа Вирџиније. Бенте обећао је да ће бранити контроверзну уредбу о забрани уласка у САД држављанима из седам већински муслиманских земаља
"На основу анализе Канцеларије за правне савете која је утврдила да је извршна наредба очигледно законита и одговарајуће израђена, ја овим путем поништавам смернице бившег в.д државног тужиоца Сели Јејтс 30. јануара 2017, и налажем припадницима Министарства правде да врше своју заклету дужност и бране законите наредбе нашег председника", навео је Бенте у саопштењу.
Трампова уредба којом се на 90 дана забрањује улазак у САД држављанима Ирака, Ирана, Јемена, Сирије, Судана, Либије и Сомалије изазвала је масовне протесте и осуде у САД и остатку света. Амерички председник сматра да овом уредбом, као и истовремено уведеном забраном спровођења Програма САД за пријем избеглица на 120 дана, штити државу од могућих напада екстремиста.

Тужбе против Трампа?

Јавни тужилац америчке државе Вашингтон, Боб Фергусон, најавио је касно синоћ да ће тужити председника Доналда Трампа.

Фергусон, један од 16 јавних тужилаца америчких савезних држава који су издали саопштење у коме Трампову уредбу називају "неамеричком и незаконитом", први је тужилац који је најавио тужбу против Трампове администрације због неке одлуке.
Неколико америчких дипломата протестовало је против уредбе, користећи службени дипломатски канал "неслагање" али је их Бела кућа упозорила да ће бити разрешени дужности ако не примене Трампов указ, рекао је портпарол Беле куће Шон Спајсер.

Огласио се и Обама

Бивши председник САД Барак Обама, који је рекао да ће се држати даље од политике осим ако су угрожене "суштинске вредности САД" огласио се синоћ први пут од одласка из Беле куће.
Обама је похвалио све оне који широм земље изражавају своје противљење уредби председника Доналда Трампа о имиграцији.

Обамин портпарол Кевин Луис рекао је да се "Обама из основа не слаже са идејом дискриминације појединаца због њихове вере или религије".
- Америчке вредности су у питању. Обама је похвалио грађане који остварују своје уставно право да се окупе и да се чује њихов глас - рекао је Луис.
У свом првом обраћању у име бившег председника, Луис је рекао да је Обама "охрабрен" снагом отпора у америчком друштву. Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА