Најновије

Босна остаје без пасоша?!

Босна и Херцеговина остаје без пасошких књижица од 21. марта. До тада важи споразум са тренутним добављачем, али планирана набавка пасошких књижица неће бити завршена, саопштено је из Агенције за идентификациона документа БиХ.

Пасош (Фото: Јутјуб)

Решење су затражили од Савета министара БиХ, али још нема одговора када ће оно бити донето и какво ће бити.
Испред шалтера за издавање путних исправа у Центру јавне безбедности Бањалука јуче није било гужве. Вест о немогућности издавања пасоша после 21. марта грађани још не схватају озбиљно.
- Да то дође у питање и да се на тај начин уђе у неке недоумице, то је заиста несхватљиво, немогуће! Ја не верујем да ће се то десити, да ће у 21. веку онемогућити некоме да путује. Мислим да ће већ наћи неко решење у задњем тренутку, као и увек што се овде дешава на нашим просторима, али сама ситуација је онако - фантастична - говоре грађани.
Агенција за идентификациона документа је званично признала јавности да је издавање пасоша након 21. марта доведено је у питање.
Тај проблем био је тема седнице Савета министара БиХ 18. јануара, када је донесен закључак да менаџмент Агенције обнови процедуру расписивања тендера, у складу са препорукама Канцеларије за разматрање жалби, која је оборила претходна два тендера.
- Менаџмент Агенције је, поступајући по закључку Савета министара БиХ, у протеклом периоду размотрио све могућности, те је закључено да не постоји решење које би било у складу с позитивним законским прописима, јер тренутно важећи оквирни споразум, који је закључен 2014. године, не оставља могућност за продужење уговора, чиме су институције БиХ стављене у положај зависан о садашњем добављачу - саопштено је из Агенције за идентификациона документа.
Већ сада је извесно да се набавка не може окончати до 21. марта ове године, па је хитно потребно пронаћи решење како грађанима, након тог датума, не би било ускраћено право на пасош.
Месецима је трајала преписка Агенције и Савета министара, али и уверавање јавности да до овога неће доћи.
Из Агенције данас без званичних информација. Чекају Савет министара, од кога су тражили да Представничком дому БиХ упути измене закона о јавним набавкама.
И министар цивилних послова уверавао је раније да ће решење бити нађено. На позиве се данас није јављао.
Шта ће бити са пасошима и у бањалучком ЦЈБ без званичних информација.
- С обзиром да ни МУП, ни ЦЈБ немају никакву званичну информацију од Агенције, да ли ће бити пасошких књижица, сви редовни послови се обављају у складу са законским оквирима - напомиње Зорана Граховац, руководилац Одсека за издавање личних докумената ЦЈБ Бањалука.
Према писању медија, чак и кад би данас био расписан нови тендер, пасоша не би било до јесени. Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА