Најновије

ПУТИН ВОЈСКОМ БРАНИ КОСОВО: Уколико Албанци нападну север покрајине, спрема им се овакав сценарио!

Руски председник Владимир Владимирович Путин има план да Србији пошаље значајну војнотехничку помоћ у случају да албански екстремисти крену у освајање севера Косова.

Путин и Спецназ (Фото: РИА)

То тврде обавештајци НАТО пакта, који су наводно сазнали за Путинову тајну стратегију у случају новог рата на Косову. Према тим подацима, Москва је спремна да Београду пошаље 200 војних инструктора и више од 1.000 специјалаца, као и борбене авионе са пилотима и друго наоружање.

Помоћ савезника

Управо на основ ових сазнања, тврде упућени, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је прошлог петка упозорио лидере лажне државе Косово Ису Мустафу И Хашима Тачија да тај војни савез не увлаче у сукоб. Више о томе читајте ОВДЕ.
Високопозиционирани запасни дипломата који је лично имао увид у поверљиви извештај НАТО, каже да руски председник доживљава Србију као “последњег војног савезника” у Европи.
- Путин је у више наврата на састанцима с блиским сарадницима , пре свих с министром одбране Сергејом Шојгуом, рекао да се мора помоћи Београду ако Албанци одлуче да окупирају север Косова. Зато је израђена незванична стратегија помоћи која укључује хитно ангажовање значајног броја руских специјалаца, инструктора и испорука оружја. С таквом подршком потпуно је јасно да би сваки покушај албанске агредије био осуђен на неуспех – преноси извор, додајући да је НАТО убеђен да је Србија за Путина једина земља ван Евроазијске уније и војног савеза ОДКБ (Организација за колективну безбедност и сарадњу) за коју би војно интервенисао.
И док нико од званичника није желео да коментарише ова сазнања, бивши начелник ВБА Момир Стојановић не искључује могућност да Русија у случају избијања нових сукоба на Косову стане уз Србију.
- Могуће је да постоји таква олука и план. Русија је ојачала. Стратешки И геополитички је заинтересована за Балкан. Ипак, треба бити опрезан И урадити све како би било какви сукоби били избегнути, јер рат води у дестабилизацију И хаос – истиче Стојановић.

Нервоза у Приштини

Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић потврђује да је ситуација на Косову забрињавајућа јер су тамошњи политичари јако нервозни.
- Односи Србије са великим силама, па и Русијом, јесу одлични. Због тога су у Приштини нервозни јер постају свесни да Србија све више постаје фактор који се пита. Да је ситуација као деведесетих, досад бисмо сигурно били нападнути. Добри односи са Русијом играју важну улогу, али нису пресудни – закључује он.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА