Најновије

РЕГИОН У ШОКУ: Американци хоће да цепају Македонију?! (ВИДЕО)

Министарство спољних послова Македоније било је приморано да уради оно чему се уопште није надало.

Балкан (Фото: Wikimedia Commons)

Затражило је – преко своје амбасаде у Вашингтону – званично разјашњење Стејт департмана поводом изјаве конгресмена-републиканца Дејне Рорабахера, члана поткомитета за европске послове спољнополитичког комитета Представничког дома Конгреса САД, да је Македонија неуспела држава чију територију треба да поделе суседне земље.
Скопско министарство је указало да су Рорабахерове речи изазвале велику узнемиреност у Македонији и у региону. Такође: да су разбуктале националистичку реторику „у суседству“ (читај: Албанији).
Министарство спољних послова Македоније је изразило очекивање да ће Стејт департман јасно изразити свој однос према Рорабахеровој изјави, односо – „потврдити своју (досадашњу) политику према Македонији и Балкану“.
Ево од чега је све почело.
Утицајни републиканац је у интервјуу албанском VisionPlus (из Тиране) рекао да је стварање Македоније као државе доживело неуспех и да су се сада створили сви услови да та држава буде подељена између њених суседа, укључујући Косово и Бугарску.
„Сматрам да Македонија није држава. Жао ми је, али није држава. Толико су подељени да никада неће бити у стању да функционишу заједно. Зато македонски Косовари и Албанци треба да постану део Косова. Док остатак државе треба да постане део Бугарске или било које друге државе с којом тврде да су у сродству”.
Када је био упитан да ли администрација председника Трампа подржава његову идеју, Рорабахер је изјавио да има утицај на америчку спољну политику и да ће се у будућим заседањима комитета расправљати о промени граница на Балкану. „Имам утицај на творце спољне политике САД. Ја сам председавајући у поткомитету комитета за спољне послове Представничког дома који се бави тим делом света. Имаћемо саслушања (заседања) у наредним месецима. Једно од питања о којима ће се расправљати је промена граница на начин који би имао смисла и донео мир на Балкан”, казао је конгресмен. На крају, конгресмен је додао се САД не плаше руског утицаја на Балкану.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА