Најновије

ПУТИН И ТРАМП ЗАУСТАВИЛИ ОФАНЗИВУ ИД: Заједничка акција Москве и Вашингтона, џихадисти у околини Дамаска до ногу потучени!

Амерички председник Доналд Трамп ујединио је снаге с руским председником Владимиром Путином у Сирији. Војска сиријског председника Башара ел Асада, коју подржава Москва, и наоружане опозиционе групе, које су штићеници Вашингтона, први пут су се у уторак удружиле против џихадиста Исламске државе .

Терористичко упориште (Фото: принтскрин)

Огроман напредак

Две досад супротстављене стране заједнички су одбиле напад у источном Каламоуну, планинама североисточно од Дамаска. - Владине снаге заједно са опозиционим групама успеле су да зауставе офанзиву коју је покренуо ИД  у источном Каламоуну. Шест насеља у региону са око 25.000 становника ушло је у процес помирења - објавио је генерал Сергеј Рудској, шеф оперативног директората генералштаба руске војске. Политички аналитичар Андреј Маноило, члан руског савета безбедности, каже да је у питању преломни тренутак у рату у Сирији, који траје од марта 2011. и који је досад однео око 500.000 живота. - Координација напада сиријске војске и опозиционих група против ИСИС, Ал Нусра фронта и других терористичких организација представља велики напредак. То води ка помирењу у Сирији и коначном крају ИД- објаснио је Маноило. Упркос томе што сарадња Вашингтона и Москве у Сирији није званично објављена, стручњаци верују да је заједничка акција била договорена у телефонском разговору између Трампа и Путина крајем јануара. - Ово без координације Москве и Вашингтона не би могло да буде изведено. Иако се још чека да САД израде своју стратегију за борбу против терориста, Трамп је сиријским опозиционим групама, које америка финансира и наоружава, очигледно послао поруку да ће им ускратити подршку уколико се не окану Асада и не окрену против ИСИС. Амерички председник нема амбицију да мења режиме по свету, па тако ни у Сирији, али му је примарни циљ уништење терориста - навео је руски аналитичар Иван Коновалов.

Помогла и Турска

Он додаје да је уједињењу снага против ИД  допринео и састанак владиних и опозиционих представника у главном граду Казахстана Астани почетком јануара, који су организовали Русија, Турска и Иран. - Турски председник Реџеп Тајип Ердоган тада је за сто довео неколико најважнијих опозиционих група у Сирији. То су били први разговори између представника власти и опозиције. Америка у тим преговорима није директно учествовала, али је дала подршку и очигледно утицала на сиријску опозицију - сматра Коновалов. Иначе, амерички председник Трамп најавио је још током предизборне кампање сарадњу с Русијом на уништењу џихадиста ИД. Чим је ушао у Белу кућу, разговарао је с Путином и након тога наредио Пентагону да изради план за борбу против терориста у Сирији. Очекује се да та стратегија буде готова до краја фебруара, кад би и званично требало да буде објављена сарадња Москве и Вашингтона у Сирији.

Асад задовољан

Сиријски председник Башар ел Асад јуче је изјавио да се ствари у његовој земљи крећу у прихватљивом смеру и за Дамаск и за Москву. - Ствари се одвијају муњевито, али у смеру који је прихватљив и за Сирију и за Русију - рекао је Асад на састанку са руским званичницима, који су били у посети Дамаску.

Авиони САД помогли сиријској војсци

Амерички авиони су у уторак први пут помогли сиријској војсци у борби против ИД, и то код античког града Палмире. - Изведено је девет ваздушних удара на позиције ИД  и уништено 17 оклопних возила и тенкова, као и још 11 возила, укључујући камионе. Удари су изведени на локацијама на којима се сиријска војска бори за преузимање нафтних поља и рафинерија - навела је америчка команда. Једна ствар дели Русе од рушења доминације над САД, а ОВДЕ погледајте Путинов стратешки циљ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА