Најновије

ВЕСНА АЛЕКСИЋ: Моцарт је мрзео богаташе, Бетовен је био злостављан

О Моцарту и Бетовену,написане су многе књиге и испричане многе приче. Весна Алексић нам на један потпуно другачији начин приповеда о животима ова два великана. Роман који је на први поглед намењен деци и младима, заправо представља озбиљно штиво из кога и одрасли могу много да науче. "Лудвиг ван Моцарт" је књига настала на основу стварних догађаја, те смо тим поводом разговарали са ауторком.

Весна Алексић (Фото: Приватна архива)

1 Када би питали људе ко је Лудвиг ван Моцарт, шта мислите који би одговор био?
Па, питали су људе! Прво поглавље романа је истинита анкета , спроведена на улицама Београда, И ја сам то слушала на Накси радију, и слатко се смејала! У њој нико није “провалио” да је реч о трик питању, људи су буквално одговарали  онако како сам и ја навела! И то ми је у тренутку дало идеју, да бисмо могли и себи да се насмејемо, и да можда не би било лоше “завирити” у детињства Моцарта и Бетовена, јер њиховом музиком обележена су наша одрастања и наши животи. Ја  сам певала “Оду радости” у хору као дете, и то је једина мелодија која ме никад није уморила и која ми увек, увек изазове  јежење коже.
2 Да ли деца знају више од одраслих?
Деца имају већу радозналост за сазнањем, неки урођени нагон ка духовности и одрасли треба само мало да дају “ветра у леђа” тој отворености и спремности за учењем. Зашто би само деца која иду у музичке школе знала о славним композиторима, зашто не пружити и осталима могућност и заинтересовати их? Ниједног тренутка нисам помислила да је тема застарела, после сам се и уверила у то. На промоцији на Сајму књига, показала сам деци чипкане рукавице какве је носила Нанерл, Моцартова сестра. После промоције, децу су анкетирали за једну радио емисију Новог Сада, и кад сам после то слушала , чула сам да је свако дете упамтило причу о рукавицама , заправо да им је то био најупечатљивији утисак. То ми је баш било драго. Тај њихов интерес.
3 Какав је био Моцарт као дете, а какав Бетовен?
О Моцарту има више података, написано је много књига. Ниједан део његовог кратког живота није остао неразјашњен. О Бетовеновом детињству има тако мало података. Ипак, после много прочитаних књига о њима мој утисак је следећи: Моцарт је био весело, живахно, духовито дете, често и површан и са наглашеном жељом да исмеје друге због различитих мана, оправдано или не. Просто, био је зврк! Његов отац се веома бринуо због таквог склопа особина, после се показало да је био у праву! Због тог “вишка шарма” Моцарт је и пао у немилост код господе, а пренствено код царице Марије Терезије, што се показало врло неповољним за његов живот. Мрзео је богаташе. Бетовен је био несрећно дете, злостављено од стране оца, ипак, од најранијег детињства он је себи поставио циљ да ће бити "неко", господин, важан! Кад је то, релативно рано и постигао, презрео је господство, то му више није било важно, његови циљеви су постали високи и сви су се односили на музику! Ипак, музиком је хтео да покрене окамењена срца људи и да пробуди милосрђе које је нестало: све то је и успео. Премијера његове Девете симфоније са “ Одом радости” изазвала је велику ексползију емоција у људима, људи из оркестра су плачући свирали ,а пошто је полиција целе ноћи морала да интервенисе по Бечу, можемо рећи да је тај концерт претеча најбољих рок концерата, оних који буде људе и срца!
4 Која је највећа сличност између њих двојице, а која је највећа разлика?
Сличност је што су два титана у питању, што су створили бесмртну музику, што су  у  крајњој линији немачку музику учинили универзалном и што су својим здрављем и животима платили ту високу цену бесмртности.
5 Шта нам говоре прва Моцартова писма о њему?
Да је био полуписмен али бритке памети, да је био несташан као скакавац, да је волео да крши норме уштогљене малограђанштине још као дете, потпуно свестан шта ради. “Украо“  је слухом све ноте важне папске музике и записао их код куће. Пошто је то било строго забрањено,  оца је болела глава дуго. Мислим да је тог сиротог Леополда много болела глава због свог сина на чему сам ја инсистирала у роману, али шта да се ради? Вредело је! Кажу да и данас, у подземним железницама где је пуштена Моцартова музика да свира- нема насиља!
6 Колику је улогу и утицај на њега имала старија и строга сестра?
Никав утицај она није имала на њега. Она је као старија сестра само схватала опасности које га вребају као и отац што је, али није могла да му помогне! Он је, као и сваки геније, био велико дете!
7 Открите нам ко је госпођа Панајотовић?
Госпођа Панајотовић је учитељица каквих је све мање у данашњем животу,  једна од оних посвећених, ерудита,  једна од оних које желе да сва њихова деца оду у старије разреде што образованија и што начитанија! Она сматра да децу није важно само нечему научити, већ , као трећи родитељ, утицати и на њихову судбину!
8 По чему је значајан једини сусрет ова два талентована музичара?
Бетовену је био значајан као улаз у друштво најбољих музичара. Он је обожавао Моцарта до краја свог живота. Моцарт је, с друге стране, пазећи и на партију билијара успут, кад је саслушао дивљег дечка из Бона само овлаш рекао: “Држите на оку овог малог, о њему ће свет тек чути!” Том реченицом, исписао му је велику судбину! Кад је Бетовен умро, свиран му је Моцартов "Реквијем", и вејао је снег с олујом, истом онаквом каква је била и кад су сахрањивали Моцарта! Њихове судбине су  на различите начине ипак дубоко испреплетане!
Извор:Правда/Марија Гојковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА