Најновије

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА НАМ ПРЕДВИЂА: Драстичан пад незапослености!

Европска комисија задржала је пројекције привредног раста Србије за 2017. и 2018. на 3,0 одсто и 3,3 одсто респрективно, предвидевши већи пад незапослености.

Економија (Фото: Pixabay)

Према зимској економској прогнози Европске комисије, стопа незапослености у Србији ће ове године пасти на 14,3 одсто са прошлогодишњих 16,1 одсто, а у 2018. години на 12,6 процената.
То су знатно боља предвиђања у односу на пројекције из јесењег извештаја Комисије, када је прогнозирана стопа незапослености од 15,6 одсто за ову и од 15 процената за 2018. годину. 
Приватна потрошња у Србији ће ове године, како оцењује ЕК, порасти за 2,1 одсто, а наредне године за 3,0 одсто, што је убрзање у односу на 1,2 одсто из прошле године, док ће државна потрошња порасти за 2,5 одсто, односно 2,4 одсто у 2018. години, у односу на раст од 2,7 одсто из 2016. године. 
Извоз робе и услуга ће ове године порасти за 7,0 одсто, а наредне године за 6,7 одсто, у односу на раст извоза од 10,9 одсто из прошле године, док ће увоз порасти за 6,0 процената и 6,3 одсто, у односу на раст од 7,7 одсто из 2016. године. 
Јавни дуг Србије је прошле године смањен први пут после вишегодишњег константног раста, као резултат напора у спроводјењу фискалне консолидације, наводи се у извештају. 
Међутим, темпо фискалне консолидације ће, према проценама ЕК, успорити од ове године, али ће бити довољан за наставак даљег обарања јавног дуга. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА