Најновије

Трампова порука Србији се неће свидети Бриселу, али хоће Путину!

Доналд Трамп је ових дана задао нови ударац Бриселу будући да је његова администрација у поруци послатој Србији поводом Дана државности изоставила да спомене подршку прикључењу наше земље Европској унији.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

У радикалном заокрету у односу на спољну политику Барака Обаме, који је у прошлогодишњој честитики снажно подржао напоре Србије да се придружи европском блоку, Трампова администрација фокусирала се на растућу сарадњу земље са НАТО.
Експанзионистичке намере Брисела ка некадашњим комунистичким упориштима у источној Европи не одговарају руском председнику Владимиру Путину који је, преносе западни медији, вероватно одушевљен променом курса Вашингтона.
Поруку српском народу послао је Рекс Тилерсон, нови амерички државни секретар, уочи обележавања 15. фебруара, Дана државности.
Вашингтон је у ранијим порукама подвлачио референцу која се односила на европске амбиције Србије, али је у овогодишњој Брисел потпуно изостављен из поруке.
Наизглед свесна одлука да се још једном јавно ниподаштава ЕУ неће изнендити еурократе, али ипак истиче колико су пољуљане трансатлантске везе у последњих месец дана.
Трамп ратује речима с европским лидерима како због подржавања Брегзита, тако и због тврдњи да је европска валута "штетан пројекат који би требало укинути". Европски политичари оптужили су ново америчко руководство за подривање 50 година старог партнерства оптуживши Трампа да отворено покушава да доведе до пропасти блока. Он је заузврат за америчког амбасадора у ЕУ предложио професора Теда Малоха, евроскептичног економисту, који је изјавио да би Грчка требало да напусти еврозону. У својој поруци, некадашњи нафтни магнат Тилерсон је Србији пожелео "просперитетну будућност" уз охрабрење да настави побољшавање односа са суседним земљама. Он је похвалио сталне напоре земље за унапређење економских реформи, за јачање владавине права и побољшање односа са комшијама што је описао као "темеље регионалне стабилности и економског раста". Званичници Стејт департмента одбили су да потврде да ли председник Трамп и даље подржава планирани улазак Србије у европски пројекат. Уместо тога, један анонимни извор који није овлашћен да говори у име владе, истакао је да "Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају напоре Србије за приступање Европској унији", пише британски "Експрес". - И даље ценимо блиске и кооперативне безбедносне везе са Србијом као и растуће партнерство са НАТО - рекао је поменути извор. Ипак, оцењују страни медији, ситуација је далеко од прошлогодишње када је Обамина администрација са величањем говорила о Европској унији чврсто подржавајући напоре Србије да се прикључи бриселској породици. Џон Кери, претходни државни секретар, у својој поруци је поручио: "Поздрављамо српску преданост европском процесу и сродним реформама." - Тежак рад на усвајању европских норми и стандарда довешће до просперитетније, демократичније Србије, у потпуности интегрисане у евроатлантске институције - поручио је тада Кери. Како описују западни медији, Србија је 2009. конкурисала за чланство упркос великом скептицизму у народу, а од 2014. активно преговара о будућем чланству. Србију описују као најнапреднију од свих балканских земаља које чекају на улазак у блок, али су европски званичници недавно открили да се приступање неће догодити док Жан Клод Јункер не напусти положај 2019. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА