Најновије

АФЕРА КОЈУ МОЖДА НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ: Трамп уздрман скандалом!

Амерички председник Доналд Трамп није у Белој кући ни месец дана, а већ је уздрман скандалом који се може упоредити с афером "Вотергејт", али да ли је случај Мајкла Флина тек почетак шире афере?

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

После само четири дана на дужности, Трампов саветник за националну безбедност Флин поднео је оставку у понедељак пошто су медији открили његове неприличне контакте с Русијом у време док је на власти још био Барак Обама.
У писму оставке, Флин је признао да је "несмотрено пропустио да обавестити изабраног потпредседника Пенса и друге особе о потпуним информацијама о телефонским разговорима с руским амбасадором.
У тренутку кад је Обамина администрација крајем децембра наредила санкције против Русије због наводне умешаности у америчке изборе, Флин је уверавао руског амбасадора у Вашингтону Сергеја Кисљака да ће изабрани председник Трамп бити много блажи. Према "Вашингтон посту" и "Њујорк тајмсу", који су прошле недеље објавили то откриће, такви су разговори били потенцијално незаконити и могли би Флина учинити подложним покушају руске уцене.
Трамп је 26. јануара сазнао да је Флин пропустио да обавести Пенса о разговору с Кисљаком. Бела кућа је касније позвала Флина на оставку, не због садржаја телефонског разговора, већ због тога што Пенсу није рекао истину.
Према "Њујорк тајмсу", чланови Трамповог транзиционог тима имали су контакте с руским обавештајцима. ФБИ је за те контакте дознао у време кад је постало јасно да је Русија хаковала.

И демократе и републиканци траже истрагу

Демократи траже темељну истрагу о целом случају, као што се и очекује од опозиције, али и републиканци су почели да постављају питања. Вођа сенатске већине Мич МекКонел тврдио је да ће сенатски одбор за обавештајна питања истражити Флинов телефонски позив, а републикански сенатор Линдзи Грахам рекао је да би Конгрес требао утврдити је ли Флин деловао самостално или то није била само његова иницијатива. Питањем ко је рекао Флин да назове Русе задњих се дана навелико баве и амерички медији.
Медији се питају је ли цела та афера упоредива с афером "Вотергејт", највећим америчким политичким скандалом у историји, који је 1974. довео до оставке тадашњег председника Ричарда Никсона пошто су чланови његове администрације подузели низ тајних и повремено нелегалних активности попут прислушкивања политичких супарника и провале у њихове уреде.
Хоће ли афера Флин израсти у нешто веће, тек треба видети, но бројни политички коментатори већ упоређују Трампа и Никсона, тврдећи да обојица пате од сличних карактерних мана. Извор: Wallstreet journal 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА