Најновије

НЕМА КРАЈА ДИВЉАЊУ: Усташе хоће да угасе последњи српски лист!

Лист Српског народног вијећа (СНВ) у Хрватској, "Новости" упутио је данас писмо више од 50 хрватских и међунарпдних организација у коме наводи да се против тог гласила води оркестрирана националистичка хајка коју предводи удружење "У име обитељи" и тражи заштиту слободе штампе о загарантованих права националних мањина.

Милорад Пуповац (Фото: ЈуТјуб)

Редакција овог српског недељника је у саопштењу навела да је ултраконзервативно удружење "У име обитељи" хрватским органима послало свој "Извјештај о злоупотреби прорачунског новца намијењеног српској националној мањини", у којем тражи гашење "Новости" и прогон његових новинара, уредника и издавача.
У писму "Новости" даводи се да су том извештају изнете неистините и злонамерне оптужбе да овај недељник својим писањем вређа Републику Хрватску и "шири мржњу, нетолеранцију и несношљивост према већинском хрватском народу".
- Чланови тог удружења су поновили своје оптужбе у бројним хрватским медијима, а 20. фебруара покренули су и онлајн петицију за укидање Новости и хиљадама аутоматских имејлова загушили систем Савета за националне мањине, у оквиру чијих програма се Новости финансирају - пише у писму.
Наводи се да је реч о опасној и оркестрираној кампањи с националистичких и ксенофобних позиција којом желе да новинаре Новости у хрватској јавности означе као државне непријатеље и националне издајнике, као и да изазову бес према СНВ, кровној организацији српске националне мањине у Хрватској, па тако и на српску националну мањину у целини.
Редакција Новости упозорава да се овај груби напад на слободу медија и Уставом загарантованаправа националних мањина одвија у контексту широког националистичког удара на медије, цивилно друштво, културне и независне институције у Хрватској у протеклих годину дана.
- Сличне кампање већ су покретане против Агенције за електроничке медије, Хрватског аудиовизуалног центра и непрофитних медија чији је модел финанцирања укинут управо на иницијативу удружења У име обитељ, а које је последњих година својим агресивним кампањама највише допринело ширењу хомофобне атмосфере у Хрватској, што је резултирало недавним нападом сузавцем на припаднике ЛГТБ заједнице у Загребу - наводи се у писму. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА