Најновије

ВУЧИЋ, НИКОЛИЋ, ДОДИК И ИВАНИЋ: "Српска има нашу подршку, нераздвојни смо!"

Састанак премијера и председника Србије Александра Вучића и Томислава Николића са председником РС Милорадом Додиком и председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем завршен је у Вили Мир у 15.00.

Томислав Николић и Александар Вучић (Илустрација: Правда)

Томислав Николић каже да Република Српска и Срби нису учинили ништа да покваре односе у БиХ.
- Данас смо се састали не први ни последњи пут и чешће ћемо да се састајемо. Дочекали смо да један члан Председништва БиХ покрене питање за које је битно шта му је циљ и шта тиме поручује. Веома је неизвесано како ће се развијати односи у БиХ и какве односе очекују са Србијом - каже Николић.
Додаје да ће Србија стајати уз Србе у БиХ.
- Ми смо исти народ и даћемо подршку Републици Српској и свему што се ради по Уставу и закону - поручује Николић.
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је иницијатива о ревизији одлуке по тужби БиХ против Србије за геноцид акт мржње Бошњака муслимана у Сарајеву према Србима и поручио да је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић тиме "угасио светло" Босни и Херцеговини.
Додик је рекао да иза иницијативе за ревизију заправо лежи жеља да се укине Република Српска.
- Желе да врте причу на то да су Срби у БиХ починили геноцид, који се није ни десио. Незадовољни ранијим пресудама, спремни су да својатају БиХ и да кажу да нисмо тамо присутни у органима. Изетбеговић је овим затворио врата БиХ и њеној перспективи, и угасио је светло када је реч о БиХ - рекао је Додик.
Председник РС је оценио да је иницијативом о ревизији крај процеса помирења у Босни и Херцеговини.
- Ово говори да су пропали напори међународне заједнице да се постигне помирење, које је овим угашено, јер ако неко мисли да у име свих нас мозе да одлучује, онда поверење не може да се гради на тај начин - рекао је Додик.
Како је рекао, иако иницијативом настоје да сруше позицију Срба у БиХ, српске политичке снаге у том земљи су јединствене.
- Имаћемо седницу парламента у понедељак, и донећемо логичне закључке - најавио је Додик.
Он је констатовоа да иницијатива јесте формално уперена против Србије, али да је то заправо атак на све Србе у свету.
Додик је додао да је уверен да ће Међународни суд правде одбити иницијативу о ревизији пресуде, али и да остаје примаран проблем, да неко (Изетбеговић) жели да одлучује у име других у БиХ.
- А то не може - поручио је Додик.
Иванић је већ упутио писмо Међународном суду правде у Хагу, којим је оспорио било чије право да у име БиХ подноси апликације, јер о томе не постоји одлука институција БиХ, а председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић позвао је све стране у БиХ на смиривање тензија.  Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА