Најновије

БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ ЈАСНА: Нема "плана Б" ?!

Генерални директор за проширење Европске комисије Кристијан Данијелсон изјавио је да је будућност Србије у ЕУ.

ЕУ (Фото: pixabay)

Он је истакао и да је будућност ЕУ са Србијом и да је то основна порука коју жели да донесе у Београд где долази у дводневну посету.
Данијелсон је за "Политику” рекао да су неоправдани страхови да би у вредновању резултата Београда на европском путу превагу могли да однесу “политички разлози” и да нема сумње у то да је Европска унија чврсто посвећена европском путу Србије.
“Не постоји план Б. Србија треба да настави да напредује у областима које покрива свако поглавље. Истовремено, Србија треба посебну пажњу да обрати на реформе у области владавине права”, истакао је Данијелсон додајући да су оне толико фундаменталне да чланице очекују да виде стабилан напредак током читавог пута. 
Према његовим речима, Србија треба да постигне и стабилан напредак у нормализацији односа са Косовом. 
“Ово је такође веома важно, недавни догађаји нису погодовали том смеру”, указао је европски званичник, напомињући и да Србија мора да ради и на регионалној сарадњи, миру и стабилности. 
Данијелсон је Србију похвалио "због доброг напретка” оствареног до данас и рекао да су добри изгледи да се још неколиком поглавља отвори током ове године. 
Подсетивши да је шест поглавља отворено (укључујући два основна о владавини права), а једно и затворено, оцењује да рад на другим поглављима напредује стабилним темпом. 
“Добри су изгледи да ће неколико њих бити отворено у 2017. години, укључујући и она на међувладиној конференцији планираној за 27. фебруар”, истиче Данијелсон. 
Мада му је разумљиво што се отварање или затварање поглавља често посматра као мерило на основу којег се може проценити напредак у приступним преговорима, ипак указује да овај процес није само техничке природе. 
“Реч је о реформи земље за добробит њених грађана, о доприносу регионалној сарадњи, миру и стабилности. Реч је о припреми боље будућности за Србију”, нагласио је Данијелсон. 
Он је рекао да су државе чланице дале зелено светло за отварање и привремено затварање поглавља 26 о образовању и култури, а Комисија је обавила свој део посла и поднела Савету документа за поглавља 20- предузетништво и индустријске политике и 29 - Царинска унија. 
Данијелсон напомиње да је сада на државама чланицама да одлуче да ли ће се и када отворити ова поглавља. 
“Морамо узети у обзир да је обично потребно неколико недеља, а понекад и месеци, а имати поглавља 20 и 29 спремна за отварање прави је изазов, јер је техничка расправа почела тек у другој половини јануара. И нормално је да би то могло да потраје. Ово су озбиљне одлуке, на пример након приступачнија Србије спољне границе земље биће спољне границе ЕУ”, рекао је Данијелсон. 
Упитан да ли је реално да би Србија у овој години могла да представи преговарачке позиције за 13 поглавља, како је недавно рекао шеф делегациоје ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, Данијеслон каже да је у ствари Србија позвана да од стране ЕУ представи своју преговарачку позицију на великом броју поглавља. 
“На Србији је да одлучује о динамици подношења ових позиција”, указује Данијелсон али напомиње да је кључан квалитет реформи које прате отварање и затварање поглавља. 
Он је истакао да је напредак Србије у нормализацији односа са Косовом вазан фактор за темпо преговарања о приступању, а такође је кључ за свакодневни живот свих заинтересованих грађана и за стабилност у региону. 
Према његовим речима, неколико важних тема тренутно се разматра у дијалогу укључујући оснивање ЗСО. Данијеслон подсећа да су Србија и Косово већ постигле знацајне споразуме о Асоцијацији 2013. и 2015. године и напомиње да Косово треба да да мандат менаџменту који је именован у јуну 2016. године да приступи изради Статута овог Удрузења/Заједнице. 
Он је рекао да ће ЕУ наставити да прати косовско и српско ангажовање у нормализацији односа тако да обе стране, како је рекао, могу да наставе на својим европским путевима избегавајући да једна другу блиокрају. 
Упитан може ли Косово да поднесе захтев за члансто у ЕУ иако га све земље чланице не признају, Данијелсон је рекао да ЕУ придаје велики значај својим односима са Косовом и косовским реформама које се односе на ЕУ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА