Најновије

THE DAILY SIGNAL: Украјна полако умире!

Описујући демографску ситуацију у Украјини, америчко издање The Daily Signal је употребило израз "лагана смрт". Садашња ситуација, по мишљењу новинара, прети да поткопа политички и економски развој земље.

Садашња ситуација у Украјини доводи до "лагане смрти" те земље (Фото: РИА Новости)

У материјалу Нолана Питерсона пише да је, иако је у 2016 стопа наталитета у земљи порасла на 1,5, она много мања него што је потребно за одржавање нације од 2.1 (просечан број деце по жени). Стопа укупног фертилитета је у сталном опадању. 2016 се у земљи родило 365 000 деце, у 2015 години 412 000, у 2014 години 466 000. Од 1991 године, прве години независности, ова земља има сваке године све већи морталитет у односу на наталитет. 2016 године на сваког рођеног долази 1,5 умрлих. Као резултат тога, у 2016 се становништво Украјине смањило за више од 170 000 људи. Све у свему, највише становника је земља имала 1993 године и то 52 милиона, Сада је број становника смањен за 9,5 милиона, или за 18%.
Само у 2014, са одласком Крима и Донбаса, земља је изгубила скоро 2,5 милиона људи, према процени публикације. Међутим, чак и пре преврата, у 2013 години је независна Украјина изгубила 6,7 милиона људи, што је еквивалентно губитку земље у Великом отаџбинском рату.
Као главни узрок смрти у 2016 години власти наводе болести срца (68%) и рак (18%). Ови показатељи указују на лош квалитет медицинске неге, све већи број заразних болести, алкохолизма и наркоманије. Осим тога, стручњаци кажу да сиромаштво приморава људе да купују све јефтинију, а самим тим и нездравију храну. Не треба заборавити и последице катастрофе у Чернобилу.
Као што је наведено у материјалу, на проблем ниске плодности и високог морталитета утиче и то што најактивнији део радно активног становништва озбиљно разматра питање емигрирања из земље. Извор: srb.news-front.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА