Најновије

Због ове реченице Марин Ле Пен има највеће шансе да постане председница Француске!

Председничка трка у Француској добила је велеобрт након што је досадашњи фаворит на изборима Емануел Макрон дао изјаву због које је изгубио чак седам процената подршке у анкетама. Искреношћу је допринео својој директној ривалки, десничарки Марин Ле Пен.

Марин Ле Пен (Фото: Синхуа)

Накрон, 38-годињи независни кандидат који је водио у свим анкетама пред први круг избора у априлу, прошле недеље говорио је о француској окупацији Алжира, када је колонијализам Француза назвао "злочином против човечности".
Приликом давања изјаве Макрон се налазио у Алжиру, а по повратку у Француску сачекао га је прави пакао. Нашао се под несносним притиском јавности, услед чега је био приморан да се извини за своје речи.
Брзином светлости његов рејтинг се срозао, а истовремено је популарност Марин Ле Пен скочила, наводи "Фигаро", а преноси британски "Express".
У свом коментару Макрон је говорио о француској владавини у Алжиру, која је трајала пуне 132 године, све до крвавог рата за независност 1962. Рат је почео након што је већински муслиманска популација Алжира изразила незадовољство француском влашћу, услед чега је захтевала политичку и економску независност.
- Колонијализам је део француске историје. То је био злочин против човечности, чисто варварство. То је део прошлости, а ми данас морамо да гледамо искључиво унапред и извињавамо се због дела оних пре нас - рекао је кандидат за председника Француске.
Реакција јавности, али пре свега политичких противника била је експресна и оштра. Тако је Валеран де-сан Жус, званичник Националног фронта, оптужио Макрона да је "пуцао Француској у леђа". Жерал Дарманан, саветник бившег председника Николе Саркозија, на Твитеру је написао: "Емануела Макрона треба да буде срамота због вређања Француске".

Макрон, издаја

На скупу који је одржао у Тулону, по повратку из Алжира, суочио се са незадовољством групе људи. Више од стотину демонстраната дошло је на његов митинг, тачније испред зграде у којој се одржавао скуп, и узвикивало: "Macron, traison" (Макрон, издаја).
- Жао ми је што сам вас повредио и увредио. Али, ако желимо да идемо даље, морамо да се суочимо са комплексном прошлошћу - рекао је Макрон.
Поред овог Макроновог "пропуста", Марин Ле Пен се на ривала раније обрушила и због његове кампање, тачније због тога што је већину времена провео у иностранству, пре свега у Њујорку и бившим француским колонијама.
"Има ли шта озбиљније него када кандидат за председника наше земље оде у иностранство и онда оптужи Француску за злочин против човечности? Коришћењем овог аргумента, Макрон је тај који је починио злочин. Злочин против своје земље", написала је Ле Пенова на Фејсбуку. Погледајте ОВДЕ, у недостатку противкандидата Ле Пеновој, желе Обаму за председника!? Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА