Најновије

ФЕМИНИСТИЧКЕ УБИЦЕ ЖИВОТА У ШОКУ: Брод за абортусе заустављен (ФОТО)

Морнарица Гватемале блокирала је "Брод за абортусе" холандске организације "Women on waves" (Жене на таласима) након што се приближио обали. Како је саопштила организација, тиме је "онемогућен легални протест против државних ограничења права жена ове земље на безбедан прекид трудноће".

''Жене на таласима'' (Фото: Твитер принтскрин)

У Гватемали жене могу да прекину трудноћу само уколико им је живот угрожен. Према подацима организације "Women on waves", у овој латиноамеричкој земљи годишње се обави око 65.000 незаконитих и, често опасних, абортуса. Због тога су активисти намеравали да током пет дана омогуће бесплатан абортус женама до десете недеље трудноће, након што се брод усидри у међународним водама.
Војска Гватемале упутила је званичну жалбу јавном тужилаштву, у којој наводи да "неће дозволити групи да спроводи акције у земљи", а жалба је објављена по налогу председника Џимија Моралеса. Долазак брода у луку Пуерто Сан Хозе био је праћен протестима хришћанских група, а управа луке је забранила активистима да напусте брод, уз образложење да нису објаснили разлог путовања. Морнарица је послала брод који ће пратити ситуацију.



Неки медији, међутим, јављају, да је брод под пратњом војске напустио воде Гватемале. Четири особе са јахте су се наводно издавале за туристе и прећутале своје праве намере.
На броду се налази десет активисткиња из Холандије, Немачке, Аустрије, Бразила, Шпаније и Гватемале.
Оснивач Ребека Гомбертс је изјавила да помоћни чамац може да превезе на "Брод за абортусе" по пет жена, а прекид трудноће се изазива на безбедан начин, узимањем две таблете. Организација нуди женама савет, лечење и негу после абортуса.



"Women on waves" су протеклих година често привлачили пажњу. Њихови бродови на обалама Ирске, Пољске, Португалије и Шпаније сваки пут су били дочекани протестима противника абортуса. Последњи пут су били 2012. у Мароку, где је морнарица спречила пристајање брода уз обалу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА