Најновије

САМРТНИ УДАРАЦ: ЕУ ово неће преживети!

Излазак Француске из еврозоне не би само резултирало значајним финансијским штетама, већ би задао можда и смртни ударац целој ЕУ, оцењују аналитичари.

Марин Ле Пен (Фото: Синхуа)

Према последњим истраживањима јавног мњења, лидер француске крајње деснице Марине Ле Пен повећала је своју предност међу кандидатима за новог председника.
Ле Пен ће победити у првом кругу 23. априла, прогнозирају анкете, добивши 27,5 одсто гласова. То је 2,5 одсто више него у анкетама објављенима почетком месеца. У другом кругу Ле Пен би могла да укрсти копља са независним кандидатом Емануелом Макроном који добија 21 одсто подршке. 
Као што је и раније најављивала, ако постане председница Ле Пен ће затражити напуштање евра и повратак француском франку који би био - према њеној замисли - везан за курс евра. 
- Не могу да имплементирам моја обећања о паметном протекционизму и индустријској политици уз јединствену валуту. То је кочница економије, препрека опоравку. Евро није валута, он је политичко оруђе - изјавила је недавно Ле Пен на предизборном скупу. 
Ако еврозону напусти тако значајна држава као што је Француска која је још и једна од утемељивача Европске уније, то значи и највероватнији распад целе Европске уније, оцењује Лука Бркић, професор међународних економских односа са загребачког Факултета политичких наука. 
"Пројекат еврозоне видим и као пројекат политичке унификације Европе. Распад еврозоне довео би до распада садашње ЕУ и њено враћање на период пре 1992. године и јединственог европског тржишта", сматра Бркић. 
Шири распад еврозоне у случају "Фрегзита" предвиђа и предузетницима наклоњен тхинк-танк Институт Монтањ. Према његовој рачуници, повратак франку коштао би Француску око 180 милијарди евра. 
У дугом року привреда би се смањила за девет одсто и то у оптимистичном сценарију, тврди Институт Монтаигне. 
Да се Ле Пен игра са ватром враћајући се на франак упозорио је и гувернер централне банке. 
Према његовим проценама, напуштање евра довело би до поскупљења отплате француског дуга за 30 милијарди евра годишње. 
Због бојазни инвеститора да ће за позајмљене евре у Паризу добити франке који ће вредити ко зна колико већ недељама расте разлика у приносу између француских и немачких државних обвезница. Тренутно је разлика на највишем нивоу у последње четири године. Извор: Пословни дневник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА