Најновије

ДРАМАТИЧНА ОПСАДА: Беле заставе на крову, у клопци више од пола милиона људи! (ВИДЕО)

Више од 2.000 људи напустило је Мосул само у току викенда, а кампови у близини ирачког града не могу да приме све расељене.

Мосул (Фото: Јутјуб)

Како се верује, највећи егзодус од када су локалне снаге почеле операцију преузимања западног дела града од Исламске државе натерао је УН да ради на проширивању избегличких кампова изван Мосула.
Око 400.000 људи могло би да буде расељено из западног Мосула, процењују хуманитарне организације. 
- Верујемо да је тамо (у Мосулу) око 750.000 људи, укључујући и око 300.000 деце, и верујемо да би половина њих хтела да оде - рекао је координатор УНИЦЕФ-а у Ираку Бастијен Вагнеу. 
УН због тога раде на обезбеђивању додатних склоништа и особља унутар кампова. 
- Нема воде, нема хране, хлеба, ничега. Напустили смо наше домове, оставили наше аутомобиле, све што смо имали, нисмо узели ништа сем одеће. Уплашени смо, уморни и гладни - рекао је један расељени мушкарац. 
- Стотине хиљада цивила је и даље у Мосулу, и даље живе под Исламском државом. Тамо су људи који су ограничени са храном, чистом водом за пиће, лековима. Како се борбе заоштравају, немамо идеју колико ће ти људи бити без тих ствари - рекао је представник ХРW Белкис Виле. 
Вагнеу је додао да су цеви у западном Мосулу прекинуте већ неколико недеља. 
- Добијамо очајне одговоре људи до којих смо успели да дођемо - рекао је он. 
Око 30 километара даље од западног дела ирачког града, који је и упориште ИД у тој земљи, налази се територија која постала “упориште“ кампова УН, а под окриљем организације нови кампови су направљени у врло кратком року. 
- Када безбедносни званичници дозволе хуманитарне пролазе имаћемо хитни одговор да допремимо средстав за хигијену, флаширану воду и конзервирану храну уа Ирачане док не дођу до кампа - рекао је званилник из УНИЦЕФ-а. 
Људи из ХРW (Хјуман рајтс воч) наводе да је влада позвала цивиле да остану у својим кућама и да је то и разлог зашто је умањен број људи који су расељени. 
- У западном Мосулу је у суштини исто. Влада је позвала цивиле да остану у кућама ако то могу. Препорука власти је била и акција са белим заставама. Цивили би требало да постабе беле заставе на кровове својих домова и на вратма, тако ђе војска знати да унутра нема милитаната и то се показало као веома упешно у источном делу града - наводе они. 
Додају и да је веома тешко ипак проценити ко је цивил, а ко не. 
- Сви који беже су потенцијални терористи и иду на проверу - наводе представници. 
- У борби као што је ова... десу се увек трагедија са цивилима у уличним борбама. Увек је трагедија, али то је оно што се дешава на ратном пољу док се вводи борба против ИД - рекао је пензионисани амерички генерал Пол Вели. 
Јака офанзова за ослобађање Мосула почела је пре недељу дана, стручњаци пероцењују да би број цивилних жртава могао да буде много велики и додају да ово “није лака операција“. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА