Најновије

"Тужба против Срба је плод албанске фрустрације"

Лидер македонске СДСМ Зоран Заев предао је јуче потписе 67 посланика председнику Ђорђу Иванову. Ипак, та вест је у сенци потенцијалне тужбе за наводни геноцид Србије, на којој инсистирају албанске партије у Македонији.

Албанци у Скопљу (Фото: Јутјуб)

Лидер СДМС оштро је одбацио тврдње да је пристао на захтеве Албанаца и рекао да је у питању "пропаганда бившег премијера Николе Груевског".
Међутим, о теми наводних злочина и те како било речи на главном одбору странке коју предводи Заев.
- На главном одбору странке у суботу Зоран Заев је ипак рекао да се договорио са албанским партијама да изнесу заједничку осуду за злочине над Албанцима, али да није пристао да се они прогласе геноцидом. Реч је о генералној дефиницији, по којој ће СДСМ осудити злочине над албанским становништвом од 1912. до 1956 - открива Сеад Ризвановић, уредник македонске "Телевизије 24" .
Прича о наводном геноциду Срба над албанским становништвом нема упориште у истини, каже социолог др Јово Бакић. - У ненормалном свету све ненормалности су могуће, па тако и та тужба. Никаквог геноцида над Албанцима између два светска рата није било, то су потпуне глупости. Било је репресије, и то сигурно не служи на част ни Србима ни Краљевини СХС. Прича о наводном геноциду је идеолошка припрема Албанаца за тражење велике Албаније. Пошто је њихов класични националистички наратив да су жртве српског геноцида, онда је њима потребно да то наплате стварањем велике Албаније. Да је икаквог геноцида над њима било, сигурно је да не би расли по толикој стопи. Они су били под репресијом државе која је освојила један простор на којем су они били настањени. Било је покушаја и да се асимилују и расељавају, првенствено насељавањем Црногораца који су тада били у демографској експанзији и сматрани као један ратоборан српски елемент који може да потисне ратоборни албански елемент - нагласио је Бакић. Тежња за стварањем велике Албаније није тајна, као ни то да албански политичари у Македонији своје потезе доносе у складу са остваривањем таквог циља. Александар Попов, директор Центра за регионализам, каже да би испуњење свих услова које су албанске партије ставиле пред СДСМ значиле "опасан корак ка отцепљењу". - Албанци желе ревизију Охридског споразума, који је између осталог и склопљен како би се смириле тензије у етнички подељеној Македонији. Тај споразум Албанцима је дао више самоуправе него било где, али им с разлогом није дата национална аутономија јер би то био корак ка отцепљењу. Македонија је већ на ивици - истакао је Попов. Најзвучнији захтеви албанских партија су озваничење албанског језика на целој територији Македоније, као и кантонизација и још већа права за Албанце, чиме би се изједначили са Македонцима. Др Душан Јањић каже да је евентуална тужба Албанаца плод фрустрације која се деценијама нагомилавала. - Албанци имају велики проблем са историјом јер су у периодима великих ратова стално били на губитничким странама. У балканским ратовима држали су се Турске и изгубили, и зато су фрустрирани. Србија је из свих тих ратова излазила као победник и као сила победница не може да буде крива. Могу они да туже, али то не може да прође. То што је Србија због Милошевићеве политике добила етикету губитника, па разни зечеви мисле да могу да наплате свакојаке ствари, то је проблем друге врсте. То је правно неутемељно, а политички потпуно непотребно. Што се државе тиче, ми морамо да гајимо веома добре односе са Македонијом ако хоћемо мир на западном Балкану, свидело се то Албанцима или не - каже др Душан Јањић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА