Најновије

Ко нам то води српски шах и ко нам учи децу?

Писмо председника једног шаховског клуба преносимо у целости са сајта serbiachess.com: "Као ентузијастични заљубљеник у шах, председник сам једног малог шаховског клуба у Србији. У шах улажем срце, душу, време па и лични новац и стога би се могло рећи да сам Оптимиста и да не одустајем од побољшања ситуације у нашем шаховском свету. Као такав, држим малу школу шаха и трудим се да своју љубав према шаху пренесем деци која ову школу похађају. Ипак моја школа се не може поредити са другим, много већим школама. Пошто немам много времена за играње турнира, врло често играм шах на популарним шаховским сајтовима као што су chess.com, playchess.com и други.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Као ентузијастични заљубљеник у шах, председник сам једног малог шаховског клуба у Србији. У шах улажем срце, душу, време па и лични новац и стога би се могло рећи да сам Оптимиста и да не одустајем од побољшања ситуације у нашем шаховском свету. Као такав, држим малу школу шаха и трудим се да своју љубав према шаху пренесем деци која ову школу похађају. Ипак моја школа се не може поредити са другим, много већим школама. Пошто немам много времена за играње турнира, врло често играм шах на популарним шаховским сајтовима као што су chess.com, playchess.com и други.  Оно што ме је навело да напишем ово писмо јесте велико незадовољство и неверица која ме обузима већ недељу дана. Прошле недеље сам пратио Про Шаховску Лигу која се играла на chess.com сајту. То је једна врло интересантна манифестација, у којој учествује око 40 земаља света и сви најјачи шахисти те ми је била врло привлачна за гледање. Поред тога, то је манифестација у коју је уложено много новца, прва награда је била 20 хиљада долара.  Сензација је гледати Карлсена, Каруану, Весли Соа и остала велика шаховска имена. Између осталог, лепо је када и неки српски тим игра у оваквој лиги и када имам за кога да навијам. Наш тим се звао Београдски Врапци, и чинили су га Бранко Тадић, Горан Арсовић, Јосип Ашик, Растко Свичевић, Мирослав Симоновић и Душан Крунић. Иако ни близу најјачих екипа лиге, наши су се борили као лавови и остваривали су велике победе над јачима од себе. Одушевила ме је победа Врабаца над Чаробњацима из Риге који су и више него очигледно бар по ФИДЕ рејтингу много јача екипа. 
Оно што ме је шокирало и ужасно разочарало је да је нашим Врапцима одузета победа над овом екипом. Како ми није било јасно шта се то десило, почео сам да се распитујем и сазнао да је члан нашег тима, Бранко Тадић оптужен за нарушавање фер плеја, односно да је оптужен за варање. Тада сам мало боље погледао његов учинак на лиги, и видео да је победио најјаче латвијске шахисте Игора Коваленка (2672 ФИДЕ рејтинг), Артура Неисканса (2613 ФИДЕ рејтинг). Када сам помислио да може бити грешка, и даље истраживао, видео сам да је Бранко Тадић једини који је избачен са ове шаховске манифестације због варања након дугог заседања администратора.  https://www.chess.com/member/GMTadic И даље се питам да ли је могуће да један такав велемајстор, са великом и најпознатијом шаховском школом у Србији, политички активан у шаховском савезу Србије, човек који се не лати да се јавно оглашава на шаховским сајтовима и изнесе своје мишљење, може себи ово да дозволи? Како ће то утицати на децу која похађају његову школу када сазнају да је тренер варао? Како ће то утицати на шаховски савез чији је члан извршног одбора? Да ли је могуће да ће овако нешто проћи неопажено, без јавног изјашњавања Бранка Тадића о целој ситуацији? Да ли ће се заташкати цела ситуација због околности које сам претходно навео?  Уосталом, ако се овај скандал заташкава, како да не помислим шта још све крију од људи који се истински боре за углед шаха и шахиста у овој земљи. Како да се не запитам да ако је угледни велемајстор, члан извршног одбора шаховског савеза Србије, угледни тренер са великом шаховском школом могао да вара на интернету, не може и на неким другим пољима да вара и чини оно што шаху свакако неће ићи на руку.  Оно што ме највише занима, јесте како ће српски шах, шаховски савез, остали велемајстори, људи који играју у истој тој лиги са које је Бранко Тадић избачен, реаговати на ово? Да ли ће уследити било каква дисциплинска мера како налажу правила ФИДЕ, или ће и ово проћи као саставни део српског шаха који ће наставити путем манипулисања, варања, заташкавања.  И на крају, ко нам то води српски шах и ко нам учи децу? Председник клуба који би волео да сме да се потпише без сношења последица  Извор:serbiachess.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА