Најновије

ТРАМП ПРОВОЦИРА РУСИЈУ И КИНУ: Америка размешта моћни ракетни систем ТХААД упркос противљењу Путина и Ђинпинга!

Председник САД Доналд Трамп решио је да провоцира Русију и Кину. Америка је у понедељак у Јужној Кореји почела да размешта свој моћни ракетни систем ТХААД упркос упозорењима Москве и Пекинга да то не ради.

Трамп провоцира Русију и Кину (Фото: Синхуа/Правда)

Руски и кинески председници Владимир Путин и Си Ђинпинг верују да су њихове земље на мети америчких ракета иако Вашингтон и Сеул тврде да ТХААД служи за одбрану од Северне Кореје.

Одбрамбене сврхе

Амерички ракетни систем, чије је размештање договорено у јулу 2016. за време администрације Барака Обаме, допремљен је транспортним авионима у ваздушну базу Осан у граду Пјонгтеку, 70 километара јужно од Сеула. У питању је напредни систем за пресретање балистичких ракета кратког и средњег домета, с радаром који може да детектује пројектиле на великој удаљености. Пацифичка команда војске САД саопштила је јуче да ће ТХААД, који би требало да постане оперативан у априлу, заштитити савезнике од нуклеарне претње Пјонгјанга. - Сталне провокације Пјонгјанга само потврђују да је неопходно да разместимо моћан противракетни систем у Јужну Кореју. Спремни смо да бранимо територију Америке и наше савезнике - рекао је командант Пацифичке команде Хари Харис. Он је додао да ТХААД има искључиво дефанзивну улогу и да не представља претњу за земље у окружењу, иако се налази близу граница Русије и Кине.

Доминација на Пацифику

Међутим, Москва и Пекинг тврде да амерички систем има моћне радаре који могу да служе за надзор њихових територија и да је Северна Кореја само изговор Вашингтону за војно присуство у Азији. - Американци користе сукоб између Северне и Јужне Кореје како би оправдали војно присуство на Корејском полуострву. Сукоб Пјонгјанга и Сеула ће послужити САД и да одрже војно присуство у Јапану, као и да разместе ракетне системе у тој земљи. Вашингтон у ствари жели доминацију у Пацифику - рекао је руски аналитичар Алексеј Фененко.

Угрожена безбедност Русије

Шеф Комитета за међународне односе Руске думе Леонид Слуцки рекао је да су Американци угрозили руску безбедност размештањем ракетног система ТХААД у Јужној Кореји. - Амерички потез изазива велику забринутост. Тај ракетни систем налази се близу руске границе и може да угрози територију наше земље - рекао је Слуцки. Кина ће одговорити на претње Портпарол кинеског министарства спољних послова Генг Шуанг изјавио је јуче да ће Кина одлучно бранити своју безбедност и одговорити на претње Американаца. - Кина ће предузети неопходне мере да би одбранила своје безбедносне интересе. Амерички ракетни систем и радар угрожавају нашу безбедност. Вашингтон и Сеул ће сносити последице - рекао је Шуанг. Путин променио датум испоруке мигова Србији и овим потезом свима је послао јасну поруку. Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА