Најновије

ДОНАЛД ТУСК: "Ми нисмо наивни, Западни Балкан..."

Свима је јасно да унутрашње и спољашње снаге покушавају да дестабилизују регион Западног Балкана, поручио је председник Европског савета Доналд Туск. Он је то истакао на крају дводневног самита лидера ЕУ у Бриселу.

Доналд Туск (Фото: Јутјуб)

- Ми нисмо наивни. Зато европски лидери показују недвосмислену подршку земљама Западног Балкана и њиховој европској перспективи- поручио је Туск.
Туск очекује да ће се овај позитивни сигнал из Брисела чути у региону. 
Председник Европског савета је на завршној конференцији самита ЕУ лидера оценио да је дискусија о Западном Балкану била продуктивна. 
Он каже да су премијери и председници свих земаља чланица ЕУ у потпуности подржали европски орјентисане реформе и пројекте на Западном Балкану. 
- Надамо се да ће се овај позитивни сигнал из Брисела чути у региону- зрекао је Туск. 
Иначе, лидери ЕУ су синоћ у Биселу одржали расправу о ситуацији на Западном Балкану.  Том приликом је изнета забринутост због погоршања стабилности у региону, али и решеност ЕУ да се више ангажује на свим нивоиума у циљу чувања стабилности и наставка европског пута региона. Истовремено земље региона позване су да кроз реформске процесе, добросуседску сарадњу и регионалне иницијативе и саме дају свој допринос стабилности и миру и напретку ка чланству у ЕУ.  Другог дана самИта лидери европске 27-це разговарили су обележавању 60. годишнице потписивања Римског споразума којим су ударени темељи ЕУ.  Разговарало се заједничкој будућносту Уније која би требало да буде у фокусу декларације која ће бити усвојена 25. марта на цермонији у Риму.  Туск је рекао да је неколико земаља чланица подржало идеју о Европи у више брзина, али је то, како је рекао, само један од сценарија за будучност ЕУ о којем ће се разговарати.  - Неки очекују систем који ће смањити унутршње везе у ЕУ, а ојачати улогу земаља чланица у односу на Унију. Други опет желе дубљу интеграцију иако би се то односило само на неке земље чланице. Све те могућности су превиђене тренутним Европским уговорима. Када разговарамо о будућим сценаријима за европу наш основни циљ јесте јачање међусобног поверења и јединства- поручио је Туск.  Председник Европске комисије Жан Клод Јункер каже да су предложених пет сценарија о будућем устројству Уније које је Европска комисја представила у оквиру тзв. "Беле књиге" ту да се о њима у отворено разговара у свим сегментима европског друштва.  План о могућој "Европи у више брзина", према Јункеровим речима, не представља нове поделе и ” "гвоздене завесе" између Истока и Запада.  "Основа сваког сценарија о будућности Европе јесте да земље чланице наставе да се крећу заједно као Унија. А Европа у више брзина значи да они који желе више могу да раде више", објаснио је Јункер.  Он је додао да такви примера "удруживања" већ постоје унутар саме ЕУ па и унутар Еврозоне.  У Бриселу је највљено да ће се први конкретни закључци о будућем устројству ЕУ наћи пред Европским саветом у децембру 2017. године, што ће одредити кораке које ће ЕУ спровести до јуна 2019. за када су заказани паралметарини избори на нивоу Уније. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА