Најновије

ХРВАТСКА КАО СЕВЕРНА КОРЕЈА: Ако ова идеја прође...

Ако идеја прође у хрватским институцијама и јавности, пензионисани хрватски генерали и ратни ветерани могли би убудуће по школама да држе предавања о историји "Олује" и тзв. "Домовинског рата".

Усташе у Книну (Фото: Јутјуб)

Та предавања намењена су наставницима историје и туристичким водичима, а Влада је издвојила 100.000 куна за предавања која би пензионисани генерали требало да држе.

Листа од 20 предавача

Међутим, како наводе, према њиховим информацијама предавачима ће бити финансирана путовања, смештај и вероватно дневнице.
Занимљива је и листа предавача о Домовинском рату. На јој се налази 20 генерала, бригадира... Међу њима је и Владимир Шекс, кога је Тужилаштво Србије 2011. године на основу оптужнице Војног тужилаштва Југословенске народне армије из 1992. оптужило за ратне злочине и геноцид над Србима у Хрватској. Међународна организација “Амнести интернешенал” тражила је у неколико наврата да Хрватске испита његову улогу у догађајима у Славонији у деведесетих година је, како је навођено, постоје сумње да није спречавао злочине које су починили припадници хрватских снага, иако је за њих знао. Један од предавача је и вицеадмирал Давор Домазет Лошо, учесник и планер главних војних операција Хрватске од почетака до завршетка рата. Он је, уз генерала Анте Готовину, био један од главнокомандујућих ратног подручја које је обухватало северну и средњу Далмацију, јужну Босну и Херцеговину. Међу његовим војностратешким “успесима” су планирање великих војних операција попут “Бљеска”, “Олује”... Прислино га је 2000. године пензионисао некадашњи председник Хрватске Стјепан Месић, али га је пре две године председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић именовала за члана "Већа за домовинску сигурност". О протеклом рату историчари и туристички радници могли би да случају и од пензионисаног генерала Јосипа Луцића, иначе бившег начелника Главног штаба Оружаних снага Хрватске, заповедника гардијске бригаде “Тигрови”, помоћника начелника Главног штаба за копнену војску, глевнокомандујућег Зборног подручја Осијек... Средином 2015. године нашао се на удару оптужби да је као председник Академског џудо клуба “Младост” из Загреба одговоран за финансијске малверзације. Сва ова предавања биће, наводно, на добровољној бази, тако да ће наставници, моћи да бирају да ли ће их похађати. Међутим, иако је добровољно, хрватска државна Агенција за одгој и образовање (АЗОО) наставницима ће учествовање на предавањима бодовати као стручно усавршавање.

Тоталитарно друштво

Са друге стране, у хрватском Министарству туризма кажу да за сада још нема никаквих званичних одлука о томе хоће ли се, како и колико новца издвојити за најављене услуге генерала. Очекивано, критике хрватске јавности и струке су одмах уследиле, а генерална оцена је да је оваква идеја антиисторијска и представља једно од обележја тоталитарног друштва. Председник Хрватског националног одбора за историјске науке Дамир Агичић каже да ће струковна удружења вероватно следеће недеље реаговати на овај пројекат. - Обратићемо се јавности како бисмо заштитили достојанство струке - рекао је он. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА