Најновије

МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ: Враћање војног рока би нас скупо коштало, МИГ-ови стижу...

Министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио је да у Србији неће бити враћања обавезног служења војног рока, наводећи да би то државу скупо коштало.

Зоран Ђорђевић (Фото: Јутјуб)

Процена је да би нас враћање обавезног војног војног рока коштало 70 милијарди динара и да би трајало неколико година, рекао је Ђорђевић.
- То би нас скупо коштало у овом тренутку, поготово што можемо да се ослонимо на професионалну војску - навео је министар одбране.
Он је навео пример Шведске која није могла одмах то да уради, него јој је требало две године, а подсетио је и да Устав дозвољава приговор савести на војну службу.
Ђорђевић није могао да прецизира када ће из Русије у Србију стићи шест "мигова29", наводећи да се чека да руски председник Владимир Путин потпише указ.
Како је истакао, када стигну "мигови", Србија ће имати укупно 10 авиона.
- Нама је у интересу да "мигови" стигну што пре, да бисмо почели ремонт и модернизацију авиона, а када ће то бити не могу да кажем, у овом тренутку је најважније да ће они сигурно стићи - казао је Ðорђевић.
Он је појаснио да 185 милиона евра не коштају руски "мигови29", већ комплетан пакет који треба поделити у три фазе, истичући да та сума неће бити утрошена одмах, него у наредних неколико година.
Прва фаза је прилагођавање наоружања нашим условима и продужење рока трајања на још 10 година, друга је набавка резервих делова, а трећа модернизација авиона и куповина ракета ваздух-ваздух и ваздух-земља, рекао је Ðорђевић.
Према његовим речима, у ту суму улазе и други трошкови, као што је цистерна за гориво, хангари за држање 10 авиона, одржавање....
О недавној експлозији у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу, у којој је троје људи погинуло, Ðорђевић је рекао да су формиране две комисије - једна инспекције одбране и друга коју је он основао.
- На време смо сачинили извештај о несрећи. Тај извештај је заведен и чека захтев Вишег тужилаштва у Крагујевцу. Ако тужилаштво, као надлежно за истрагу буде тражило наш извештај, ми ћемо га доставити - казао је Ðорђевић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА